Oud en nieuw….

inleveren....

Het station van Apeldoorn gaat, als de NS en de gemeente het eens worden, tegen de vlakte. Een gebouw uit 1876. Ze willen meer ruimte rond het station en hoe kun je dat beter realiseren dan door het station zelf te slopen. Vanmorgen stond er een foto in de krant waarop je kon zien hoe familie van de vroegere stationschef, die nog in de dienstwoning boven het station woonde, de sleutel inleverde bij een vertegenwoordigster van NS. De weg is vrij om te slopen. Er is een groepje mensen actief hier om te proberen het station overeind te houden, maar of dat zal lukken is twijfelachtig, want er zijn andere belangen.

Ik vind het jammer, dat zo’n gebouw verdwijnt. Als je bij de Hema boven in het restaurant er in slaagt een tafeltje bij het raam te krijgen, is het leuk om naar buiten te kijken, naar al die shoppende consumenten, ja, maar ook naar al die leuke geveltjes in de Hoofdstraat. Daar zijn prachtige staaltjes van creatief metselwerk te zien, gemaakt aan het begin van de vorige eeuw door mensen met liefde voor hun vak. Als je op straatniveau bent zie je die niet, omdat je nooit naar boven kijkt. Alle winkelpuien zijn “gemoderniseerd” tot eenheidsworstpanden van eenheidsworstwinkelketens.

Ik heb een boekje over oud-Apeldoorn en daarin kun je zien hoe het geweest is en daar hadden ze met wat moeite best wat van kunnen behouden. Als dingen kapot gaan moeten ze hersteld, maar dat zou ook in stijl en met wat historisch besef moeten kunnen. Er was in de binnenstad een man, die zijn huis ging renoveren en die schilderingen tegenkwam boven de deuren, gemaakt in de jaren twintig, dat hebben ze nagegaan. Zijn renovatie werd er heel wat duurder van, maar toch heeft ie ze laten herstellen. ’t Stond laatst in de krant hoe het geworden was. Prachtig vind ik dat. Hij had er ook een behangetje overheen kunnen plakken.

Ik begin ook een monument te worden, geloof ik, want ik wind me op als ze iets willen slopen of iets anders onherstelbaars van plan zijn! Nou ja, zulke mensen moeten d’r ook zijn. Ik reed laatst achter een auto van Van Gend&Loos op de snelweg. Die bestaan ook niet meer, maar die maken tenminste de ouwe spullen nog op, dat dan wel weer………

2 reacties op “Oud en nieuw….

  1. karin

    augustus 20, 2003 at 11:11am

    ik ben dan nog niet zó oud (hmm), maar ik vind ook dat je moet proberen te behouden wat van monumentale waarde kan zijn. en ik kijk heel vaak naar boven naar de geveltjes en ,voor zover ze er zijn, in de portieken (want daar zitten ook kunstwerkjes in).

  2. Lars

    augustus 20, 2003 at 3:37pm

    Dom hoor, zoveel interessante gebouwen heeft Apeldoorn niet meer in dat stationsgebied. Lees: dit is het laatste.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)