Komt een dokter bij de snackbar…..

In onze krant staat regelmatig een column van ’n huisarts. Die stukjes zijn altijd leuk om te lezen. Hoor je eens wat over de andere kant van het bureau, zal ik maar zeggen. Deze keer ging het over de voorbeeldfunctie van een dokter. En of een arts, die zelf in het bezit is van een behoorlijke buikpartij, eigenlijk wel kan adviseren aan zijn patiënt dat die vooral heel gezond moet eten en veel bewegen. Terwijl hij dat duidelijk zelf niet zo in zijn vaandel heeft.

Hij vertelde, dat hij zelf wel van een frietje houdt en daartoe eens in de paar weken iets bij de snackbar haalt, als ie tenminste niet zijn vrouw zo gek kan krijgen dat zij dat doet. Het vervelendste moment vindt hij dan dat de snackbarkeeper, als zijn bestelling klaar is, met luide stem door de hele zaak roept: “Een friet en een frikandel voor de dokter!” Dan verlaat hij snel met gebogen hoofd zonder iemand te groeten het pand, want hij vindt zichzelf een slecht voorbeeld voor iedereen die hem daar kent.

Nou vind ik persoonlijk één frietje en één frikandelletje nog wel meevallen, maar daar denkt de dokter met zijn schuldige hoofd anders over. Ik vond het een leuk verhaal. Zo ménselijk ook. Want dat is ’n dokter natuurlijk: een mens. Een mens, die wel van een patatje houdt. Leuk, toch?

Mijn vader kreeg trouwens, herinner ik mij, van zijn dokter eens het advies, dat hij maar beter kon stoppen met roken. “Maar”, zei hij er achteraan, “ik rook zelf, ik weet hoe moeilijk dat is. Zie dus maar wat je doet.” Ook zo’n menselijke dokter, maar natuurlijk wel een met ’n flutadvies, waar je weinig aan hebt. Het rare is, dat iedereen zélf wel weet wat goed of slecht voor ‘m is en dat je daar niet eens ’n dokter voor nodig hebt. Je moet ’t alleen even doen, hè…..?

4 reacties op “Komt een dokter bij de snackbar…..

 1. fien

  februari 9, 2012 at 10:55am

  Ja, stond in de Gelderlander, en ik moest ook lachen. Zag de arts al schichtig de snackbar uitlopen.
  Vandaag stond er iets in over voederen van de vogels. Ze worden er afhankelijk van. Maar het is zo leuk, ‘smorgens als al die vogels komen fourageren.

 2. fien

  februari 9, 2012 at 11:04am

  Foei Fien, het is toch echt foerageren.
  In het vervolg gewoon eten zeggen.

 3. els

  februari 9, 2012 at 12:27pm

  @fien: Het woord zal wel uit het Frans komen, toch?
  Dus ik vind het wel chique, hoor, met ou!En dat gezellige vogelgedoe ’s morgens vind ik ook zo leuk. Wij zijn toch ook afhankelijk? Van de supermarkt….

 4. fien

  februari 9, 2012 at 3:33pm

  Het woord komt inderdaad uit het Frans, maar wordt met oe geschreven.
  Het is een tic van me, de juiste spelling. Maar ik heb jarenlang in mijn werkzame leven spelling gegeven aan de bovenbouw van de basisschool. Vandaar.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)