Zwartwerken

dit toepasselijke plaatje komt van de officieuze strippagina www.xs4all.nl/-rslegt/home.htm

In ’n overdekt winkelcentrum, waar we wel eens komen, zitten op de bankjes die daar staan niet alleen oude mannen, die weinig meer te doen hebben, maar ook jónge mannen van Afrikaanse origine. Ze komen naar het winkelcentrum om dezelfde reden als die oude mannen: ze hebben niks te doen. En het is er allicht gezelliger dan in hun nabij gelegen asielzoekerscentrum. Ze zitten op de voorste rij bij de voorstelling die “Welvarend Nederland” heet.

Volle boodschappentassen, dozen met dure electronica, tassen met merkkleding ( oké, d’r zit ook een winkel van Zeeman….), het trekt allemaal aan ze voorbij. En de meisjes zijn zomaar aan te roepen en die vinden die donkere jongens nog best leuk ook, aan hun reactie te zien. Het is dus helemaal niet gek, dat ze daar zitten, die jongens. Als ze tóch niks anders mogen doen. Zoals werken bijvoorbeeld. In afwachting van hun procedure, die vaak erg lang duurt, leren ze geen Nederlands, want je weet niet of je mag blijven en mogen ze niets zelf verdienen.Dat lijkt me slecht voor de moraal en voor hun imago. Want er zijn inbraken geweest in de buurt. Daar krijgen ze, hoewel het niet hardop wordt gezegd, de schuld van of op z’n minst de twijfel. Niets is bewezen, maar toch.

Ik zag laatst op een middag ’n televisieprogramma over een stichting in een van de grote steden, die Zwart?Werk heet, waar asielzoekers worden ingezet (en dat allemaal clandestien onder grote geheimzinnigheid, handje contantje en geen rekening) om klusjes te doen bij welwillende Nederlanders. Wasmachine aansluiten, zware dingen versjouwen, muurtje verven, dat soort dingen. Waar je dus geen Nederlander voor krijgt zonder huizenhoge nota. Waarom wordt dat niet legaal gemaakt? Sorry, geen vaste baan zolang je geen status hebt, maar wel je eigen geld mogen verdienen. Zoals ze dat in Afrika gewend zijn.

Dan hoeven ze niet met een wollen muts over hun oren getrokken te zitten kleumen in een winkelcentrum. Of ben ik nou gek als ik denk, dat het principe van “je eigen geld verdienen en het niet cadeau krijgen” mensen als de heer Fortuyn de wapens uit handen slaat met hun racistisch gepraat? Het zijn nou eenmaal niet allemaal getalenteerde voetballers, de enige Afrikanen, die wél met gejuich worden binnengehaald. En die al “werk” hebben nog voordat hun verblijfsvergunning zelfs maar is aangevraagd……