Buizenpost

Er zit een vogel in de afzuigkap in de keuken. Hoe dat kan is me een raadsel, want we hebben over de luchtkoker op het dak gaas laten zetten, zodat dat niet meer kon gebeuren. Want we hebben er ervaring mee. Al eerder, voordat we onze nieuwe keuken lieten installeren, haalden we regelmatig waaghalzen uit de luchtkoker, maar dat kon toen ook, omdat we een zeer eenvoudig model afzuigkap hadden. Glazen plaat er onderuit en je keek zo in de koker, waar een ventilatortje in zat, dat tussen de bladen door meer dan genoeg ruimte liet voor een vogeltje. Dat als ie de vrijheid rook, onbeschadigd met een grote boog door de van te voren opengezette keukendeur naar buiten vloog. Even stressen voor mens en vogel, maar dat ging altijd goed.

Er zijn ook wel eens mummie-vogels tevoorschijn gekomen, die waren dan minder fortuinlijk. Waarschijnlijk te weinig herrie gemaakt, zodat we ze niet hebben opgemerkt. We hebben nu zo’n geavanceerd model afzuigkap. dat er aan de reddingsoperatie meer techniek te pas komt. Het fornuis is verplaatst en staat niet meer recht onder het gat van de luchtkoker. Met een flexibele buis wordt de afstand tussen fornuis en gat overbrugd en die buis is weggewerkt achter een houten betimmering in de kleur van de keuken. Prachtig allemaal, maar niet om ongelukkige vogeltjes te helpen. We horen hem wanhopig fladderen en ik word er erg ongelukkig van.

We hebben de kap uit elkaar gehaald voor zover we erbij kunnen, maar er zit een enorme motor in dat ding, die aansluit op de buis naar de luchtkoker. We hebben een technische schoonzoon, zo een, die zélf professioneel z’n badkamer en keuken plaatst, en die wil wel even komen kijken, maar kan voor een vogeltje moeilijk zijn werk onderbreken. Dus het duurt nog wel even. We broeden op een snellere oplossing, maar of het vogeltje ooit nog broeden zal? We zijn er nog niet uit en het vogeltje al helemaal niet!

Laatste nieuws!
Hij is er uit! Het bleek een musje te zijn, dat op de bekende wijze, en onbeschadigd naar buiten is gevlogen en nu op de dakrand van de schuur zit uit te hijgen van z’n avontuur. Onze zoon heeft de buis losgehaald en ‘m gered. Hij mag zeggen, wat we vanavond eten.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)