Boerenslim

koetje

Gisteravond zag ik in een uitzending van “Van Gewest tot Gewest” een verhaal over 16 boeren in de buurt van Oldeberkoop in Zuidoost Friesland, die boeren, zoals ze dat vroeger deden, maar toch anders. Nou, dat klinkt raadselachtig, maar dat is het eigenlijk niet. Want wat doen die lui? Ze kijken of de kóeien het naar hun zin hebben, dat is toch andere koek dan of de mensen er genoeg geld aan verdienen! Als de beesten zich prettig voelen, dus letterlijk lekker in hun koeienvel zitten, prettige huisvesting, elke dag een lekker wandelingetje naar een sappige groene wei en ’s avonds weer thuiskomen in een schone, mooie stal met goede bijvoeding, die geen mestoverschot oplevert, omdat de vertering goed is, dan worden ze niet ziek en kijk eens aan: dan leveren ze meer rendement op voor de boer.

Die boeren “kopen” extra kennis in door de veearts er preventief bij te betrekken. Die weet wat een koe prettig vindt en dan nog een bioloog voor de bloemetjes en het gras in de wei. Die kan dan en passant ook nog leuk vertellen over de vogels en de dieren, die de weide en het bos eromheen bevolken, zodat de boeren niet alleen maar naar koeien hoeven te kijken. Ze hebben zich verenigd in “De Gagelvenne” een klein boerenbondje dus.

Ik heb geboeid zitten kijken met hoeveel aardigheid die boeren bezig zijn. Natuurlijk hebben ze hun bedrijf ook om er goed van te kunnen leven en de subsidie, die ze krijgen om te boeren zoals ze dat doen, is belachelijk laag: ƒ 4000,- per jaar. Maar toch zou dit de oplossing wel eens kunnen zijn.

Ik vraag me af:zou deze aanpak voor mensen ook werken? Kijken hoe mensen zich voelen, preventief dus, of ze lekker in hun mensenvel zitten, prettige huisvesting voor iedereen, lekker wandelingetje iedere dag naar je in het groen gelegen werk, elke dag thuiskomen in een schoon, warm huis met goede voeding, waardoor de vertering opperbest verloopt en het mesten probleemloos. Geen lijnperikelen meer natuurlijk. En dat je je dokter verplicht elk half jaar moet zien, alleen maar om te vertellen, dat het nog steeds goed met je gaat. Nou ja, laten we maar bij de koeien beginnen, dat is alvast wát.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)