Sixty is the limit…..

weg....

Kwaad, nou nee, want ik zie het tafereel ook wel weer als humoristisch voor me, maar mijn kwaaie peer is wel eventjes Erha, die boven z’n weblog heeft staan, dat ie een scherpe blik heeft. In zijn verhaal slaat dat “scherpe blik” meer op zijn automobiel, dacht ik, in plaats van op zijn ge-of inzichtsvermogen. Hij had namelijk ruzie met een ouwe-lullige automobilist, die niet achteruit reed, toen dat nodig bleek om een vastzittende verkeerssituatie op te lossen. Het was nodig om de man stevig toe te spreken om hem tenslotte in de juiste richting in beweging te brengen. Als beloning kreeg hij Erha’s kauwgom tegen z’n voorruit. De zaak was opgelost. “Ouwe lullen moeten weg” is de scherpe conclusie van deze weblogger, die toen hij het stukje schreef toch allang afgekoeld had moeten zijn!

Hij is zelf duidelijk (nog) geen ouwe lul. Ik hoop van harte dat hij dat wel wordt, want ik gun iedereen een lang leven. Ik heb namelijk ooit eens een aflevering gezien van StarTrek, waarin één van die vreemde volkjes ( species noemen ze dat in StarTrektaal) die de serie bevolkten als gewoonte had om hun zestigjarigen te liquideren! Als ze d’r nog niet aan toe waren, jammer dan, maar het was hun tijd. Ze gingen dan in zo’n liftje, werden “upgebeamed” en dan niet ergens naar toe, maar gewoon foetsie, weg, verdwenen, niet meer te achterhalen.

Het ging wel met een mooi ritueel, daar niet van en het is zonder meer leuk, als je daar met je volle verstand nog bij bent als zestigjarige. Als ze het een beetje aardig doen, zo’n plechtigheid? In onze constructie heb je toch weinig aan je eigen begrafenis, zeg nou zelf! Maar ik vond zestig toch een beetje jong en dat vond Captain Jean-Luc Picard toen ook eigenlijk en hij wou het slachtoffer, dat aan de beurt was en toevallig bij ‘m op z’n schip, nog redden. Maar hoe het afgelopen is, weet ik niet meer, want ik heb nadien nog zoveel afleveringen gezien, dat het wat vervaagd is in mijn herinnering. Maar ik ben de zestig dan ook ruim voorbij, hè, vandaar.

Let op, nu laat ik mijn fantasie even de vrije loop. Want ’t zou wel een oplossing zijn voor veel problemen, zo’n mooi geregisseerd einde. Allereerst geen onzekerheid meer over hoe oud je wordt, je kunt je zaken daarnaar regelen, ’n euthanasiewet is overbodig, want vanzelf gaat dat al vanzelf, bejaardenhuizen zijn niet nodig, ziekenhuizen kunnen een stuk kleiner, moet je eens zien wat een geld dat scheelt, zeg! Al die bejaarden, die nu nog met 70 km over de snelweg rijden of niet achteruit willen, zoals bij Erha, wég zijn ze! Dat scheelt in de files, het wagenpark en de ergernis. Als je het zo bekijkt: waar wachten we nog op? Ouwe lullen en de vrouwelijke variant daarop, wég ermee! Het zijn dan wel je eigen vader en moeder, die ook de klos zijn, maar dat scheelt weer in de mantelzorg……..

3 reacties op “Sixty is the limit…..

 1. karin

  september 23, 2003 at 12:38pm

  ik vind 60 wel erg jong om afgeschreven te zijn, hoor. maarja, als je 90 bent is het alweer zonde van al het werk, want dan maak je het waarschijnlijk toch niet lang meer. Ach, blijf maar gewoon op aarde, kunnen de jongeren zich nog eens lekker te buiten gaan.

 2. Tinmar

  september 23, 2003 at 8:58pm

  Leuk, weer een weblogger uit Apeldoorn.;) (net als ik, dus.;))
  Leuk ironisch stukje. In de aflevering van StarTrek wist Jean-Luc het tij te keren. En gelukkig zijn er in Nederland redelijke mogelijkheden voor de ouderen om mee te doen. Vroeger was er respect vanuit de levenswijsheid die de ouderen hadden, maar tegenwoordig menen vele ouderen dat ze dat respect als vanzelfsprekend zichzelf mogen toe-eigenen. Betere onderlinge verstandhoudingen zou de nederlandse maatschappij en het individu ten goede komen.

 3. Paul

  september 24, 2003 at 7:29am

  Toch worden mensen ook al op jongere leeftijd afgeschreven. Het is makkelijk om iemand op zijn leeftijd te bekritiseren.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)