Jawel….maar nu even niet…

gezelligheid kent wel tijd...

Deze week las ik een artikel van Else-Marie van den Eerenbeemt. Ze is familietherapeut en je hebt haar dus nodig als er in je familie iets te therapeuten valt. Nu zit onze familie redelijk degelijk in elkaar en als er wat is, kunnen we dat zelf wel regelen. Maar haar verhandeling ging over het feit, dat mensen in de laatste weken van het jaar van die overspannen verwachtingen hebben rond “gezellig samenzijn” en dan met name met familie. Jarenlange tradities, die niet doorbroken schijnen te kunnen worden en dan de steeds terugkerende clichévraag: “wat doen we met moeder met de Kerst?”. Dat kan uitgroeien tot dusdanige problemen, dat mensen een regelrechte hekel krijgen aan de decembermaand!

In onze kring dreigt een overdosis aan familiebijeenkomsten, doordat er in de tweede helft van november al twee verjaardagen zijn, waarvan wij er één zelf destijds beter hadden moeten plannen en het feit, dat sinterklaas, kerst en oud en nieuw daar nog eens achteraan komen. Die verjaardagen waren alvast heel gezellig en sinterklaas was ronduit een klapper vooral vanwege de peuters en kleuters!

Verder zit een deel van onze kinder-en kleinkinderschaar met kerstmis op een (wadden)eiland, heeft ook één van de zoons dan andere plannen en is met oud en nieuw een ander deel van de familie in de Brabantse bossen te vinden.

Ik vind het een heerlijk idee, dat ze zich geen van allen verplicht voelen en zo hoort het ook. Voor hetzelfde geld of waarschijnlijk heel veel meer in het hoogseizoen, hadden we zelf iets kunnen ondernemen! Hoewel….ik ben met kerstmis toch wel erg graag thuis, hoor! Dat is omdat ik zo van het gefrutsel in huis hou, van de kerstboom, de kaarsjes en lekker koken en zo. Voor hoeveel mensen dat dan is maakt me niet uit.

Else-Marie vertelde ook, dat ze veel klagende kinderen in haar praktijk had, die vonden dat hun óuders te reislustig waren! “En vorig jaar waren ze d’r óók al niet met de kerst! Zaten ze in Wenen en nou gaan ze alweer weg!”. Ja, zo kan dat gaan in deze tijd, de ouwelui de hort op! Ik ben me er van bewust, dat er ook andere omstandigheden zijn, als iemand alleen is of zo. Maar wat mij betreft dan nóg: laat iedereen maar lekker doen waar hij zin in heeft met zulke dagen. Je hoeft de family quality time niet aan de kerstboom te hangen. Daar blijven nog elf andere maanden voor over………

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)