Avonturen op de tandem….

doffe ellende......

Wij zijn door de jaren heen in diverse periodes in het bezit geweest van een tandem. De Zeeuwen zeggen : “een anmekaerefiets”. En dat is het. Omdat mijn man het daarvoor benodigde zicht mist moest ik wel voorop als stuurvrouw. Ik ben daar totaal ongeschikt voor. Ik ben te klein, te onhandig, te bang en te onsportief. Toch hebben we het wel geprobeerd op de tandem, je moet tenslotte alles een kans hebben gegeven in het leven en als het goed gegaan was, hadden we er een leuke hobby bijgehad met z’n tweeën, want mijn man is wél sportief.

Hij heeft dus niets aan mij als het op tandemen aankomt. En eerlijk gezegd: ik gun het de buurt ook niet! Want ons “opstappen”is al een circusnummer op zich. Mijn achteropzitter roept: “één, twéé, já!!!”, maar dan ben ik zover nog niet of de trappers staan nog niet goed of ik glij weer van het zadel af. Bovendien heb ik altijd een stoeprandje nodig met mijn korte benen.

Als we eenmaal rijden, dan zie ik in de verte een stoplicht opdoemen. En dat staat dan op rood. Dat betekent stoppen en dan begint het gedonder van dat opstappen weer van voren af aan! Mijn man kan met zijn langere benen kapseizen wel opvangen, maar ik voel me gestresst, ongelukkig en bepaald niet ontspannen een fietstochtje maken. Dat is ook niet leuk voor hem natuurlijk. Eén keer is het wel goed gegaan, maar dat was de keer dat we na een gezellig avondje bij kennissen ’s nachts door een verlaten stad kwamen, alle stoplichten in de knipperstand en wijzelf ook zo’n beetje. Toen waren we snel thuis, weet ik nog , maar dat is er nooit meer van gekomen. Daarom hadden we op een gegeven moment zomaar ineens geen tandem meer.

Maar nu staat er een racetandem in de schuur! Daar is mijn man op voordelige wijze aangekomen. Hij heeft ‘m laten reviseren en heeft een aardige voorrijder gevonden. Ik heb ze net uitgezwaaid. Daar ziet ie niet zoveel van, maar het is het idee, hè? ’n Racetandem, daar hoef ik dus lekker niet op! Zou geen gezicht zijn ook. Ik ben blij, voor mijn sportieveling, maar ook voor mezelf, ik ga even het nieuws kijken…….kopje koffie d’r bij……

5 reacties op “Avonturen op de tandem….

 1. karin

  juni 9, 2004 at 10:53pm

  hebben jullie, buiten die tandem, überhaupt wel (een) fiets(en)? anders heb ik er nog wel eentje voor je hoor!

 2. karin

  juni 9, 2004 at 10:55pm

  ps, ik vond een foto van mijzelven bezig op te stappen op een tandem (koekoekswegtijdperk) en niek zei over de voorrijdster dat het oma was, dus misschien kunnen we eens samen op stap…:-)

 3. els

  juni 10, 2004 at 12:17pm

  Van mij mag heel Nederland aanmekaerefiets zeggen, want ik vind dat een veel leuker woord dan tandem. Maar ik heb ’t voor het eerst van een Zeeuw gehoord, vandaar dat ik dacht, dat het daar vandaan kwam!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)