Valt er nog wat te lachen tegenwoordig…..?

moppenschaarste.....

Als je zo’n figuur als Brandsteder aan het werk ziet, geloof je er niet meer in. In leuke moppen, bedoel ik. Ik heb hier in huis wel altijd geprobeerd het niveau onder contrôle te houden en enige criteria aan te leggen. Om te beginnen moet een mop geestig zijn en niet al te makkelijk. Je mag er best moeite voor doen.

Vunzige bakken, daar zit ik niet op te wachten, die vertellen ze maar in de kroeg. Ietwat schuin kan soms aardig zijn als ze maar intelligent blijven, hoewel dat vaak een probleem is. Ik bedoel maar te zeggen, dat ik wel tegen een stootje kan. En woordgrappen vind ik bijna altijd leuk.

Mijn echtgenoot was vroeger echt een moppentapper. De aanvoer is wat minder tegenwoordig door gebrek aan collega’s op het werk, maar hij kan het nog. Hij heeft menig verjaarsfeestje gered door in vallende stiltes te roepen: “Kennen jullie die van die….”en dan kwam de categorie. Ambtenaren, pastoors, dokters, vrouwen. Van de ene mop kwam de andere. Ja, ik kende ze op ’t laatst natuurlijk wel, maar vergeet ze ook erg makkelijk. Heb ik met films ook. Erg handig.

Is er eigenlijk nog een moppencircuit? Na rampen en andere minder leuke gebeurtenissen doen er ineens allerlei moppen de ronde. Zal de geest(igheid) van de tijd wel zijn. Allochtonenmoppen is ook een categorie. Waar je trouwens mee moet uitkijken, want ze verslijten je zo voor racistisch! En dat is dan niet leuk. Ik heb er, alweer een tijdje geleden, een gehoord, die ik erg leuk vond en die zonder meer moet kunnen.

Het ging over buren, die gezamenlijk hun huizen stonden te bekijken. Zegt de Turkse buurman tegen de Nederlandse: “Mijn huis is veel meer waard dan het jouwe!”. “O ja?”, zegt de Nederlander, “ik heb anders net een nieuwe badkamer laten aanleggen, mijn garagedeur gaat electronisch open en niet om het een of ander, maar mijn tuin ligt er toch aardig wat mooier bij dan de jouwe!”. “Jawel”, zegt de buurman, “maar ík woon niet naast een Turk!”. Van een Turk gehoord, hoor, die mop!

Er staan soms ook erg leuke tekeningen in onze krant, politiek of soms over een gepubliceerd onderzoek of zo. Die van vandaag was geestig, ietwat hellend. Onder de kop:”Carrièremaken schaadt het sexleven” zie je een stel op de rand van hun bed zitten, terwijl de vrouw in haar agenda bladert en zegt:”ik zal eens even kijken of we nog een gaatje kunnen vinden!”. Dat vond ik nou leuk, dus dat is mijn niveau zo’n beetje…….. Is dat zorgelijk?

4 reacties op “Valt er nog wat te lachen tegenwoordig…..?

 1. Hansje

  juni 16, 2004 at 1:48am

  Het wordt pas zorgelijk als je dat grapje niet begrijpt omdat het je gewone dagelijkse praktijk is.

 2. Richard

  juni 17, 2004 at 11:56am

  Hmm…. ik ken de mop van de Turk als Buurman als een grap uit de strip Familie Doorzon.
  Doorzon: Mijn huis is sowieso meer waard dan dat van jou.
  Buurman: Wat? Hoe kan dat nou, het is precies hetzelfde huis.
  Doorzon: Ja, maar IK woon niet naast de familie Doorzon.
  Wat was er dan het eerst, de kip of het ei. In ieder geval vind ik de Doorzon-variant een stuk leuker, zo zonder verwijzing naar afkomst.

 3. els

  juni 17, 2004 at 1:49pm

  Heb je helemaal gelijk in.Maar dan heeft ” mijn” Turk ‘m gepikt en zelf verbouwd!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)