Elk huisje heeft zijn kruisje…..

permanent.....een probleem!

Er zijn in de provincie Gelderland, en elders waarschijnlijk ook, grote problemen met de eigenaren van recreatiewoningen. Die huizen mogen niet permanent bewoond worden, maar dat gebeurde toch. Er is jarenlang gedoogd, gesjoemeld en er zijn vele oogjes toegeknepen. Met het gevolg, dat er mensen bestonden, die voor relatief weinig geld op een prachtige plek in de natuur fantastisch woonden. Ik heb wel eens een reportage gezien hoe mensen hun zogenaamde vakantiehuisje hadden ingericht! De hightech keuken, de jacuzzi in de badkamer, het antiek, de open haard, de prachtig aangelegde tuin op een ruimbemeten kavel, zo wil je d’r wel bij zitten.

Nu wil Den Haag die mensen verplichten hun woning beschikbaar te stellen voor waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren: de recreatie. Van anderen, wel te verstaan. Verhuren dus. Bij een dergelijke verzameling bungalows, het is tenslotte geen Center Parks, zijn geen voorzieningen. Het is een gewone woonwijk eigenlijk. Een mooie woonwijk, dat wel.

Nóg wel, want als mensen er zelf niet meer mogen wonen en ze geen huurders kunnen krijgen, omdat je er alleen maar kunt wandelen of fietsen en niet naar het tropisch zwembad kunt of naar de massageparlour, niet naar het restaurant of de indoor-tennisbaan, dan staan die huizen grotendeels leeg en zijn ook nog eens onttrokken aan het gewone woningbestand. Terwijl er woningtekort is in Nederland. Het schijnt wel zo te zijn, dat je je huis voor langere tijd mag verhuren dan een paar vakantieweken. Is dat geen soort van permanente bewoning dan? Dat snap ik dan weer niet.

Men vreest, in vele ingezonden stukken in de krant, dat de boel zal verslonzen en vervallen. Dat mensen in veel gevallen op ’n koopje en een makkelijke manier aan een fantastische woonplek gekomen zijn, en stiekem vraag ik me dan wel af hoeveel wethouders en andere “dicht-bij-het-vuur-zitters” daar dan tussen zitten, vind ik kwalijk, maar zoals de gemeente en provincie het nu moeten doen is het middel waarschijnlijk erger dan de kwaal.

Laat de betrokkenen dan dokken op een of andere manier, zou ik zeggen. De onroerendgoedbelasting ver(drie-vier-vijf-)dubbelen of zo, ik roep ook maar wat.Verklaar het tot “gewone” huizen. En vandaar dan een streep onder het beleid. De gemeente en provincie hebben deze toestand zelf laten ontstaan door zo laks te zijn in de regelgeving en de controle daarop. Geen nieuwe gevallen meer toestaan. Weet iedereen waar hij aan toe is. Dat zouden ze vaker moeten doen in dit land: een streep zetten onder fout beleid en zeggen:” we sjoemelen niet meer. O, u wist niet, dat we dat deden? Jammer voor u! Te laat………!”.

2 reacties op “Elk huisje heeft zijn kruisje…..

 1. jan

  augustus 10, 2004 at 5:15pm

  Eind jaren ’70 werkte ik als journalist in Ermelo/Putten/Harderwijk. Toen schreef ik al verhalen dat permanente bewoning van recreatiehuizen niet langer gedoogd zou worden. ’t zal wel loslopen 🙂

 2. Hansje

  augustus 10, 2004 at 11:28pm

  Wel potverdikke, wat ben ik het met je eens! 🙂
  Maar ik geloof dat het inmiddels ‘goed’ gebruik is geworden om fout beleid te vervangen door nog méér fout beleid, maar dan een beetje anders…

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)