Verschil……

opa Kruiswater.....

Vorige week waren we bij een mevrouw om een brailleprinter op te halen, die zij niet meer gebruikt. Mijn echtgenoot heeft nogal eens iets te printen en nam hem daarom van haar over. Mevrouw is 82 en dan ruim je met het oog op de toekomst wel eens op. Zij woont in een serviceflat in een woonvorm, die speciaal is ingericht op blinde en slechtziende meest oudere mensen. Als je bijvoorbeeld in de lift stapt daar dan meldt een stem, dat de deur open of dicht gaat, of je naar boven of naar beneden onderweg bent en de knoppen zijn voorzien van braileaanduidingen dus aan alles is gedacht.

Verder bestaat het huis uit lange gangen, waar de flats op uitkomen. Ik dacht altijd, dat ik allergisch was voor dergelijke gebouwen, maar dat valt mee. Het doet licht en warm aan, die gangen zijn voorzien van glazen daken, zodat we konden horen toen we er waren, dat het buiten kletterde van de regen. Zo hebben de blinden ook nog wat aan het ritme van de regen. Je kunt hier als gemengd dubbel, blind en ziend, komen wonen en als één van de twee er tussen uitknijpt, blijft de blinde verzorgd achter en andersom hoeft de ziende partner niet te verkassen. Dat is wel eens anders geregeld.

De mevrouw van de printer, een heel gezellig vrolijk mens, bewoont een leuke (huur)flat met een woon-, eet-, slaap- en werkkamer, een grote badkamer, prachtige keuken mét vaatwasser, veel bergruimte en een balkon voor een zonnig zitje. Je kúnt zelf koken, maar het ook voor je laten doen en er is twee maal in de week huishoudelijke hulp. Ze heeft het er erg naar haar zin.

Maar ze vertoont opmerkelijk weinig overeenkomsten met Opa Kruiswater, waar Verbaljam het over heeft in een van zijn laatste posten. De uitdrukking: “verschil moet er wezen” is een schande als je oud bent. Wij zijn er nog niet aan toe, al aardig op weg, maar zoals deze mevrouw woont, hoeven haar kinderen zich weinig zorgen te maken over hun moeder. Dát zou een overweging voor ons zijn om ooit voor zo’n luxe woonvorm te kiezen. De énige overweging trouwens, maar dan moet de regering wel een beetje meewerken natuurlijk. Bezuinigen oké, maar niet ten koste van onze vaatwasser……..

1 reactie op “Verschil……

  1. Hansje

    september 21, 2004 at 12:26am

    In zo’n soort woonvorm huurt mijn moeder ook een schitterend appartement. En daar ben ik nog iedere dag blij mee. Sinds ze daar woont, roep ik regelmatig dat ik nog één keer in mijn leven wil verhuizen: naar zó’n appartement in zó’n voorziening.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)