Galant…..

...en geen auto te zien!....

Gisteren maakte iemand een opmerking, waar met name de mannen hier in huis érg om moesten lachen: “Als een man de deur van zijn auto open houdt voor een vrouw, dan is de vrouw nieuw óf de auto!”.

Al die ouderwetse nette regeltjes volgens welke je vrouwen in heur jas dient te helpen, de deur voor haar moet openhouden, haar vóór moet laten gaan, en dan weer niet op de trap vanwege eventuele in-of uitkijk , zijn niet meer zo in zwang, dacht ik. Dat hebben vrouwen zelf veroorzaakt door buschauffeur, timmermens of kraandrijver te worden. Dan krijg je dat en ik vind dat best, hoor!

Mijn man helpt mij wel áltijd in mijn jas, omdat hij weet dat ik al een tijdje last van een arm heb. Ik kan die arm het beste als eerste in mijn jas steken om een vervelende pijnscheut te voorkomen, maar ik vergeet dat steeds, omdat ik verder weinig last van die arm heb, het is alleen die bepaalde beweging. Ik sta dan met een pijnlijk gezicht te hannesen met m’n jas.

Dat moet er dus galant uitzien als hij dat doet. Hij doet dan in één moeite door mijn capuchon goed, die altijd als een prop achter mijn kraag zit, omdat ik daar door die arm ook niet goed bij kan. Lief bedacht van ‘m en ik ga netjes gejast de deur uit.

Deuren open houden moet je in ieder geval doen voor moeders met kinderwagens of rolstoelers en…nou vooruit: óók voor rollatorvrouwtjes als ze dat tenminste een beetje vriendelijk aanvaarden en het niet te gewoon vinden, anders laat je de deur maar schieten, hoor! Wat zeg ik nou weer….wie weet over een paar jaar…..

Verder vind ik het altijd uitstekend geregeld als een man voor gaat ( ja, kom, niét bij de kassa natuurlijk!), vooral bij iets onbekends, ik sjouw er dan wel achteraan. Ja, reuze-geëmancipeerd, ik weet het. “’n Beetje aardig voor en tegen elkaar zijn” is toch eigenlijk wel voldoende als regeltje, heb je geen nieuwe auto of nieuwe vlam voor nodig. Nou, ik hou maar op….ik lijk de EO wel…….

5 reacties op “Galant…..

 1. jan

  maart 3, 2005 at 5:11pm

  Ik heb kortstondig samengewerkt met TV-babe (oei) Remy v.d. Elzen. Een mannelijke college hield een keer de deur voor haar open. Ze heeft ‘m stijf gevloekt omdat zij als geemancipeerde vrouw dat zelf wenste te doen. Vrouwen, we zullen ze nooit begrijpen.

 2. KatYo

  maart 3, 2005 at 7:48pm

  Ik vind het altijd fijn als mensen voor me de deur niet voor mijn neus dichtknallen, man of vrouw.

 3. Hansje

  maart 3, 2005 at 10:32pm

  Als je gewoon ’n beetje vriendelijk bent, heb je helemaal geen regeltjes nodig. Dan gaat het allemaal vanzelf, toch?

 4. Verbal Jam

  maart 4, 2005 at 12:28am

  Ik doe het vaak wel. Maar meestal wat komiek-deftig. Die opvoeding krijg je er namelijk niet uitgeramd, dus je moet toch een beetje een vorm vinden. 😉

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)