Hoedje…..

Dit wordt op z’n zaterdags een rommelig stukje, dat voel ik nou al. Dat komt door die vreselijk dikke zaterdagkranten. Mijn zoon heeft De Telegraaf een paar weken op proef en onze eigen Stentor is op zaterdag ook nogal uitgebreid. Nou is de Telegraaf, behalve dat mijn zoon ‘m betaalt, ook niet echt mijn krant. Even koppensnellen vind ik al spannend genoeg én even de nationale rouwpagina natuurlijk. Dan heb ik het wel weer gehad.

is over.....

Onze regiokrant lees ik wat uitgebreider en daarin stond, dat de Ierse komiek Dave Allen op 68-jarige leeftijd in zijn slaap was overleden. Hij was tijdens de kerstdagen ziek geweest, maar daarna weer opgeknapt. Zijn agent noemde zijn overlijden een verrassing. Kun je verwachten van een komiek. Tadá!! Een van zijn oneliners vond ik een sterke: “Ik ben atheïst…God dank!”. Hij zal er inmiddels wel achter zijn of dat handig was.

bouwstop....

Nou, wat stond er nog meer in de krant….O ja, Geert Mak was in Jorwerd voor een praatje. Ik vond zijn boek “Hoe God verdween uit Jorwerd”mooi, omdat wij veel Friese dorpen kennen en weten waar hij het over had in dat boek. Hij waarschuwt Jorwerd nu voor nieuwbouw. “Kun je nooit meer terugdraaien”, zegt hij, “en het karakteristieke aanzicht van het dorp is zomaar verpest”. Applaus uit de zaal. De jongelui op zoek naar een huis verhuizen wel naar Leeuwarden…..

ledigheid onder een hoedje te vangen.....

En dan: onder het motto “Doe eens gek, zet een rode hoed op je hoofd!” hebben twee vijftigplus-vrouwen uit Zutphen een Nederlandse afdeling opgericht van de wereldwijde vrouwenbeweging “Red Hat Society”. Die vrouwen richten zich uitsluitend op de vrolijke kant van het leven. Frivole dingen doen en genieten, want er is al genoeg ellende in de wereld. Ze hebben , vinden ze, op hun leeftijd al genoeg gedaan en nu is het tijd voor alleen maar “leuk”.

De groep, die maximaal 12 deelnemers mag tellen, komt elke derde vrijdag van de maand bij elkaar, gekleed in een paarse jurk en die rooie hoed, want dat vloekt lekker, zeggen ze. En wie mekkert moet een boete betalen. Die gaat in een pot, waar ze dan weer “leuke” dingen van gaan doen. Ze zijn maar met z’n twaalven dus de schade zal beperkt blijven, maar wat een ledigheid in die hoofden onder die hoed!

En ik krijg de riebels van de zwart-wit foto, waarop de dames staan. Je moet dus ook maar aannemen, dat die hoeden róód zijn. Zal me worst wezen trouwens. Het Rode Krúis, dat lijkt me een aardiger bestemming voor het teveel aan tijd, dat de dames hebben. Ook leuk, maar daar zal wel teveel gemekker zijn……

5 reacties op “Hoedje…..

 1. Hansje

  maart 12, 2005 at 8:03pm

  De enige Rode Hoed die me aanspreekt staat op de Keizersgracht. Ik zie er trouwens niet uit in een paarse jurk…

 2. els

  maart 13, 2005 at 12:58am

  Die associatie had ik ook al. Misschien leuk als clubhuis voor de dames.

 3. Mm..

  maart 13, 2005 at 9:27pm

  Ik geloof niet dat ik ooit in aanmerking wil komen voor dat lidmaatschap. Wat een flauwekul…

 4. Puck

  maart 17, 2005 at 6:54am

  Heb je de FAQ’s van de officiele website gelezen?
  http://www.redhatsociety.com/info/questions.html
  Uit niets blijkt dat dit oppervlakkige dames zijn. Nergens staat dat je het niet over serieuze zaken mag hebben.
  De kernregel is dat het gaat om wat jij wilt. Niet de echtgenoot of de kinderen of andere daily responsibilities. En dat je je leeftijd moet vieren.
  Niets mis mee. Er wordt inderdaad veel te veel gevochten tégen het ouder worden. Gewoon wat levensvreugde is een stuk verfrissender en gezonder. En waarom zou je niet af en toe gewoon jezelf mogen zijn, en voor jezelf mogen leven? Ik hoor vaak genoeg van vrouwen, mijn eigen moeder incluis, dat ze alleen maar echtgenoot of moeder of werknemer zijn, in plaats van een Ik.
  Wat deze vrouwen doen is gewoon feministisch, maar met een wat alternatieve insteek.
  Vooral doen.
  Maakt dat mij ook oppervlakkig..?

 5. els

  maart 17, 2005 at 3:50pm

  Dan was het krantenartikel, dat ik las, behoorlijk misleidend! Ik weet niet zeker of het geschreven is door een man misschien.Nakijken kan ik het niet meer, want de oude kranten zijn gisteren meegenomen door de gemeente en dat is geen smoes!:-) De foto van de twee dames uit Zutphen was ook zodanig genomen, dat ze er potsierlijk uitzagen.Alsof die rooie hoed het belangrijkste was. “Jezelf zijn” lukt kennelijk niet zomaar, maar dat geldt toch niet alleen maar voor vrouwen, hoewel die door hun positie wel het kwetsbaarst zijn en het in die positie geraken vaak zelf hebben laten gebeuren. Dat dat gaat wringen is logisch. Ik vind alleen 50+ een beetje láát! Mijn jongste dochter was drie toen ze zei:”Ik ben baas van mezelf”. Dus je moet er vroeg bij zijn! En jou, Puck,heb ik nooit oppervlakkig gevonden, in tegendeel.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)