Ideaal…..

Huishouden van Jan Steen, gezellig toch...?

In mijn huisvrouwenblaadje van deze week staat een artikel van een hoogleraar huishoudtechnologie over het ideale huishouden. Volgens haar kan het woord huisvrouw zonder meer worden vervangen door topmanager en ziet het ideale huishouden er als volgt uit. Ik citeer:


“Flexibiliteit, dat is het toverwoord. Alle gezinsleden hebben hun eigen leven, die door moeder de vrouw aan elkaar worden geknoopt. Zij zorgt dat de kinderen naar hun clubjes kunnen, door ze om vijf uur te eten te geven en daarna te halen en te brengen. Ze eet een uurtje later met haar man, voordat hij naar een vergadering moet. Iedereen heeft ook een aparte maaltijd. De dochter is op dieet, de zoon tijdelijk vegetarisch, de man wil iets lekkers. Tussendoor moet er ook nog tijd worden vrijgemaakt voor gezellig en ondernemende dingen met het gezin. De moderne huisvrouw is dus een topmanager, die alle ballen tegelijk in de lucht moet houden. Ze organiseert en co-ordineert. De discussie gaat allang niet meer over wie de afwas doet of het vlees snijdt. Daar zijn apparaten voor of het is een klein taakje”.

Ik denk, dat deze beschrijving wel ironisch bedoeld zal zijn en dat hoop ik ook van harte, maar niettemin ga ik deze situatie eens even analyseren. “Moeder de vrouw”, mijn hemel, dat zei mijn opa al! Met die flexibiliteit ben ik het wel eens. Wij noemden dat altijd schipperen. Als gezinsleden allemaal een eigen leven hebben klopt er m.i. iets niet. Verschillende bezigheden, dat kan. En dat van die maaltijden lijkt me wel een zootje worden, zeg! “Eten wat de pot schaft” klinkt wel ouderwets, maar is tijdbesparend. Dochter eet maar wat minder, zoon laat het vlees maar liggen en die man moet, zolang het niet aangebrand en wel gaar is, niet zeuren.

Gezellige dingen ondernemen met het gezin. Daar moet je tegenwoordig wel geld voor meebrengen. Fietsen en wandelen is dan wel gratis, maar wel eens geprobeerd een puber mee te krijgen? Zolang ze in het fietsstoeltje passen is er geen probleem. Organiseren moet je kunnen en co-ordineren ook, maar als moeder ├│verorganiseer je al gauw, hoor, en als er iets mis gaat krijg je gewoon de schuld. Dikke bult, eigen schuld.

Of iedereen een apparaat heeft voor de afwas is nog maar de vraag en kleine afwasjes worden al heel snel grote taakjes. En vlees snijden hoeft so wie so alleen bij grote stukken gebraad en dat is alleen met Kerstmis als iedereen toch al alle tijd heeft, dus dat is geen punt….

Het artikel eindigt gelukkig met de conclusie, dat “het huishouden een kwestie is van psychologie. Het huishouden is een emotionele aangelegenheid. Want het gaat over ons nest”. En dat is een mooie vaststelling. Je hebt natuurlijk ook stofnesten, maar die zijn doorgaans het warmst…….

4 reacties op “Ideaal…..

  1. els

    augustus 1, 2005 at 1:09am

    @Brillie: da’s waar ook, jij hebt een landgoed….
    @jan: wat raad je me aan?

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)