Zzzzzzz…….

In de Kampioen, het blaadje dat u toch nooit leest, maar ik wel, hadden ze het deze keer over het feit, dat mensen achter het stuur in slaap vallen. En hoe dat dan komt en vooral wat de gevolgen zijn. De mensen, die aan het woord kwamen in het artikel, waren daartoe in ieder geval nog in staat. Het was allemaal nog redelijk goed afgelopen als je de total losses van het rijdend materieel niet meerekent.

Als je leest dat mensen in één ruk van Spanje naar huis rijden verklaar je ze natuurlijk wel voor enigszins gestoord. En ze zullen het ook nóóit meer zo doen dat is wel duidelijk. Het had ook bijna niet meer gehoeven als je de bijbehorende foto’s ziet.

In het dierenrijk is slaap heilig en dat zou het in het mensenrijk ook moeten zijn. Zodra je wat voelt in die richting: hup, plat! Dat dat niet altijd kan weet ik ook wel. Vergaderingen, oninteressante (studie)lectuur, een zware lunch, concerten waar iemand mee naar toe moet, terwijl ie helemaal niet van klassiek houdt, allemaal uitstekende slaapverwekkers. Saaie voetbalwedstrijden ook trouwens. Slaap ik uitstekend bij in.

Mijn man had dat vroeger schaamteloos in de kerk tijdens de preek. Wij gingen destijds naar een kleine kerk, in de winter met suizende gaskachels en waar de klapstoelen op zo’n stang per rij aan elkaar geregen zaten. Ik probeerde mijn gelovige door hem regelmatig zachtjes aan te stoten bij de les te houden, maar dat viel niet mee. Hij klapte regelmatig met zijn hoofd voorover, waarna hij geschrokken rechtop schoot en heel geïnteresseerd ging doen. Maar die schok ging door die hele rij stoelen. Mensen gingen dan kijken hoe dat kwam en zoiets komt de aandacht en devotie niet ten goede. Later was ie slimmer en ging op de stoel van de koster zitten. Achterin. De koster zong namelijk mee in het kerkkoor en had ‘m toch niet nodig, die stoel. Ik was zelf bij dat koor betrokken dus kon hem niet wakker houden. Het kerkbezoek is een beetje over dus het probleem is er niet meer .

Ik las trouwens laatst een artikel over narcolepsie. Dat is pas lastig, zeg! Zomaar in slaap vallen op plekken en bij bezigheden waarbij je dat niet gebruiken kunt en daar dan geen stuur over hebben. Dat is geen uiltje knappen meer en soms ronduit gevaarlijk. Slapen is een raar fenomeen, noodzakelijk voor mens en dier en als je er op wat voor manier problemen mee hebt: te veel, te weinig of helemaal niet dan beïnvloedt dat je leven behoorlijk. Daar helpt meestal zelfs een Hästens niet bij. Dan lig je sowieso wakker van de prijs……..