Brandhout…….

Er is dezer dagen een reclamespot op tv over een op te spuiten brandwondenmiddel. Er worden verschillende situaties getoond, waarin kinderen brandwonden zouden kunnen oplopen.

Bijvoorbeeld: een vrouw staat te strijken met een losliggend snoer over de vloer, kind struikelt erover en ze kan nog nèt de strijkbout grijpen. Vader is gezellig met z’n motor aan het klooien, er is een hete uitlaat en het kind holt tussen de vader en zijn motor door en ja, hoor, het gaat nog nèt goed. Een moeder staat te koken, kind komt langs en legt bijna z’n hand op de in bedrijf zijnde brander en ook dat gaat nog nèt goed.

Hoewel ik de betreffende kindertjes stijf zou schelden, zodat ze voorlopig uit mijn buurt bleven, ben ik blij dat het allemaal goed is afgelopen. Zo ben ik dan ook wel weer. Ik had vroeger een vriendin, die haar kleuters bij de hand nam en het handje even tegen de hete kachel, toen nog prominent aanwezig, hield en zei: “Zo, dat weten ze dan. Dat ding is héét!”. Zo spartaans ging het bij ons niet en ik was dan ook behoorlijk geschokt toen ik ervan hoorde. En brandwonden heb ik evengoed nooit hoeven behandelen.

Maar wat mij irriteert aan die reclame is de zin: “Een slimme moeder is voorbereid en heeft Bepanthen in huis”. Je bent in mijn ogen een slimme ouder als je zorgt dat dergelijke situaties zich niet voordoen! Maar dat zal wel een ouderwetse gedachte zijn. Bepanthen zal prima spul zijn, daar twijfel ik niet aan en ’n ongeluk zit in een klein hoekje, dat weet ik ook, maar een spuitbusje voor je schuldgevoel helpt echt niet. Dat gevoel kun je beter vóór zijn. Veel plezier bij de barbecue……..!

4 reacties op “Brandhout…….

 1. karin

  juli 15, 2006 at 11:43pm

  pfjoe, gelukkig, ik was al aan mezelf aan het twijfelen, want uiteraard heb ik dat spul niet in huis (en ’t komt er ook niet). maar bij mij hebben ze zich ook nog nooit gebrand (behalve aan een veel te heet patatje bij Ikea, maar ja dan helpt zo’n spuitbusje ook niet)

 2. Loes D

  juli 16, 2006 at 11:28am

  Die laatste zin doet de deur dicht! Ondanks alle waarschuwingen verschijnen er nog steeds talloze kinderen op de EHBO’s met brandwonden van de barbecue.
  Maar lekker dat het was……….

 3. els

  juli 16, 2006 at 2:19pm

  @Loes D-…die laatste zin was dan ook zeer ironisch (en hopelijk tot preventie aansporend) bedoeld!

 4. Loes D

  juli 16, 2006 at 4:28pm

  Dat begreep ik ook wel hoor. Ik drukte me misschien een beetje ongelukkig uit, maar ik onderschrijf je betoog volkomen.
  Overigens mijn complimenten voor je schrijfstijl.
  Zeer de moeite van het lezen waard.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)