Tussen de regels door…..

Bij het opruimen, want dat doe ik wel eens, vond ik een boekje: “Het domein der vrouw”. Hoe ik er aan gekomen ben weet ik niet, maar het moet een erfenis zijn. Het gaat over huishoudelijke vorming en alles wat ik over huishouden weet is autodidactisch tot mij gekomen. Kennelijk heb ik zoveel opgestoken in de loop der tijd dat mijn domein er redelijk bijligt. Het boekje moet, gezien de afbeeldingen en het taalgebruik, afkomstig zijn uit de jaren vijftig, zestig.

Toen ik het doorbladerde moest ik denken aan dat programma “Dat zal ze leren”, dat momenteel wordt uitgezonden. Ik zag er van de week iets van. Het is de bedoeling, dat een stel pubers zes weken lang intern een schoolregime volgt, zoals dat volgens de makers van dat programma gebruikelijk was in de jaren vijftig. Dus: inleveren die mobieltjes, geen televisie, bidden voor het eten, om negen uur naar bed , kortom straffe discipline. De honden lusten er geen brood van.

Ze krijgen heel wat voor hun kiezen, die kinderen. Autoritaire leraren met een strakke scheiding in het haar met pakken uit het jaar kruik door wie geen weerwoord wordt getolereerd. “Haal die grijns van uw gezicht!” is dan ook een veelgehoorde kreet. Het is ook om te lachen, hoor, ik kan me dat best voorstellen, hoe ze de discipline proberen te handhaven. Het lijkt een toneelstuk. Er waren er al, die spijt hadden dat ze meededen. Ze worden ook gefilmd in de schaarse ogenblikken dat ze onder elkaar zijn en dan is de taal natuurlijk anno 2006.

Ik weet niet wat precies de bedoeling is, maar ik was op school in de jaren vijftig. Niet intern, want dat lijkt me sowieso al vreselijk. Wij hadden natuurlijk ook regels op school waar we ons aan te houden hadden. Strafregels ook, vaak en veel. Maar onze klasseoudste keek elk jaar wie er qua handschrift bij elkaar pasten en dan was het een fluitje van een cent. Erg handig.

Te laat komen was wel een ernstig vergrijp en werd gestraft met ’n week lang een half uur eerder op school komen. Dan zat je bij de concierge, want die was toch al vroeg. We begonnen om 8 uur, dus dan zat je om half 8 op school en dat was vroeg. Ook toen. Er moest zeer gedisciplineerd gewisseld worden van lokaal na elke les. Niet kletsen op de gang, rechts lopen, ook op de trappen, niet hollen en linea recta naar de juiste klas.

Toiletbezoek niet tijdens de les, tenzij je via een briefje kon aantonen, van je ouders of de huisarts, dat er iets mis was met je waterhuishouding. Dat waren trouwens allemaal regels die wij gewoon vonden. Vervelend, maar wel gewoon. Ik heb altijd leuk les gehad.

Dus dat programma moet de jaren vijftig nou niet te gek afschilderen, vind ik. Zo erg was het niet. Het is gewoon, dat de jongeren van vandaag niet passen in de jaren vijftig en dat is toch normaal? Terugverlangen naar die tijd is grote onzin. Ik heb me ook wel eens gruwelijk doodverveeld toen en daar heb ik nu helemaal geen last meer van. Maar een beetje van nu en ’n beetje van toen, dat moet misschien wel te regelen zijn, toch? Dát zal ze leren…..!

1 reactie op “Tussen de regels door…..

  1. jan

    september 7, 2006 at 3:49pm

    Andersom kan ook. Soms heb ik als vijftiger wel eens het gevoel dat ik niet in 2006 thuis hoor 🙂

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)