Oudheidkundige……

Als gevolg van een interview, dat we vanmorgen hoorden, met Cri Stellweg, jarenlang bekend als columniste Saartje Burgerhart in de Volkskrant, ben ik een beetje aangeslagen. Zo erg is het nou ook weer niet, maar toch: een beetje. Cri Stellweg is namelijk zondag overleden op 84-jarige leeftijd. Dan mag je op zich niet mopperen.

Ze schreef verschillende boeken over ouder worden o.a. “Ik maak je een graf van letters” , “Deze aarde verlaten”, “Ontbijten in je eentje” en “Iedereen is tegenwoordig jonger dan ik”. Inspirerende titels. Maar haar directe, open manier van schrijven spreekt me wel aan. En vanmorgen hoorden we in die radiouitzending dat dat ook haar manier van spreken was. Iemand met wie je rekening moet houden. Lekker eigenwijs en op haar strepen staand.

Tegen de interviewer zei ze: “Ik zeg ‘jij’ tegen jou en jij zegt ‘u’ tegen mij. Zo’n afspraak is tegenwoordig nodig, want iedereen ‘jijt’en ‘jout’ maar raak, ongeacht je leeftijd”. De vragensteller had geen moeite met haar decreet en vond het zelfs logisch. Normen en waarden dus, die man.

Het interview was al van een paar jaar geleden toen ze ‘pas’ 81 was. Ze hadden het over ouder worden, afhankelijk zijn, zelfstandig willen blijven, terwijl dat eigenlijk niet (meer) kan en de last die je je kinderen bezorgt als je hulp nodig hebt. Als je, zoals ik, over een paar dagen jarig bent en er weer een jaar bijkrijgt, een kroonjaar nog wel, dan gaat dat soort onderwerpen toch kriebelen. Net als Cri wensen wij lang gezond en actief te blijven en voor alles zelfstandig.

Iedereen krijgt een keer te maken met het regelen van dingen voor z’n ouders. Mijn vader is vrij jong overleden en dus was mijn moeder ook redelijk jong weduwe. Toen zij meer ging sukkelen met haar gezondheid moest er ook van alles gebeuren. Geschikte woonruimte, hulp (die ze niet wilde), op mijn zusje, die het dichtst bij woonde, kwam dus veel neer, terwijl mijn moeder, niet gelukkig met haar situatie, ook nogal eens iets op haar afreageerde. Dat was allemaal niet leuk en zo wil ik het dus niet!

Nou ja, Cri heeft geen zorgen meer en is in haar eigen huis gestorven. En ik maak me op voorhand veel te druk, dat weet ik ook wel. Ik zie zoveel mensen, die veel ouder zijn dan wij en die het nog bijzonder gezellig hebben met elkaar. Ik ga dan ook donderdag bijzonder gezellig jarig zijn! Maar ondertussen ben ik toch blij, dat ik dat programma vanm├│rgen heb gehoord, anders had ik vast de hele nacht wakker gelegen……..

4 reacties op “Oudheidkundige……

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)