Vogeltje, wat zing je vroeg……..

In Denemarken hebben ze een vereniging opgericht voor B-mensen. Dat zijn mensen, die een dagritme hebben, waarbij ze ’s avonds op hun best zijn. En dientengevolge ’s morgens natuurlijk slow starters. In Denemarken willen ze, dat er eens ’n beetje rekening gehouden gaat worden met dat soort mensen door flexibele werktijden en zo. Door mensen te gebruiken op hun meest productieve uren heeft een werkgever er alle belang bij om daar aan mee te werken. “We zijn geen koeien of kippen, die bij het eerste ochtendgloren actief worden”, zeggen de initiatiefnemers.

Ik kan rustig van mezelf zeggen, dat ik een B-mens ben. Nu we gepensioneerd zijn, mijn A-man en ik, kan ik wel leven zoals mijn genen me dat ingeven en dat is erg prettig. Als er mensen zijn, die letten op de tijd waarop ik mijn logjes vaak post, kunnen ze zien dat ik een letterlijke laatbloeier ben. Ook in andere opzichten, maar dat doet er nu even niet toe.

Ik ga laat naar bed en sta ook later op dan de meeste mensen, die dan al kinderen naar school hebben gebracht en al uren aan het werk zijn. Zo zit de maatschappij in elkaar en daar heb ik me trouwens altijd netjes aan geconformeerd. Alsof ik gewoon, net als iedereen een A-mens was. Hoewel ik, vroeg op voor werk en kinderen, evengoéd laat naar bed ging, want om die B kun je niet heen, dat is nou eenmaal zo. Maar die frictie heeft me nooit kwaad gedaan bij mijn weten.

En zo nu en dan kwam het wel voor, hoor, dat ik ’s morgens vroeg ontdekte dat het toch nog wel heerlijk rustig was overal en dat de vogeltjes mooi zongen om de dag te begroeten. Vooral bij mooi weer. Maar ja, die B-factor, hè? Je doet er niks aan. ‘k Vind het wel een goed idee van die Denen om er nou eens ’n keertje aandacht voor te vragen. Ik schijn trouwens die B-genen wel te hebben doorgegeven aan een paar van mijn nazaten. Daar kan ik me wel voor gaan verontschuldigen, maar jongens en meisjes, jullie doen ’t er maar mee! Heb ik ook moeten doen……..

5 reacties op “Vogeltje, wat zing je vroeg……..

 1. karin

  januari 17, 2007 at 4:33pm

  nou, ik red me er ook wel mee, B-mens zijnde, maar af en toe krijg je er overdag zo’n slaap van..

 2. Lars

  januari 17, 2007 at 11:12pm

  Dit B-mens heeft morgen weer een ochtenddienst. 5:30 gaat de wekker. Bedankt voor de mañana-genen, mam!

 3. Menno Nicolai

  januari 22, 2007 at 9:10pm

  Vorige week vrijdag reden we om 05.30 uur van huis (Friesland) richting Schiphol. Het is bijzonder om vast te stellen dat op een tijdstip dat ik, na mijn tweede nachtplas, weer in bed kruip voor heel, heel veel mensen de dag al is begonnen.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)