Nootzakelijk……

Het zal wel dom zijn, maar ik begrijp weer eens iets niet. In mijn wekelijkse blaadje stond deze week een interview met Phil Collins. Ik waardeer zijn muziek, niet alles, maar dat mag ook. Er stond, dat hij 314 miljoen cd’s heeft verkocht en 214 miljoen (dollars? ponden?euro’s?) op de bank heeft. Nou heeft ie drie vrouwen gehad en vijf kinderen dus daar ben je wat pegels aan kwijt en dat begrijp ik dus allemaal nog.

Maar dan lees ik, als een soort aanbeveling, dat hij geen noot kan lezen, laat staan schrijven. Hij heeft wel samengewerkt met grootheden als Sting, Abba, Mike Oldfield, Paul McCartney, Eric Clapton. Hoe werkt dat dan? Je hebt op dat niveau toch geschreven noten nodig om met elkaar te kunnen communiceren? Je kunt toch niet álles met uitsluitend je oren doen?

Ik vergeet natuurlijk de computer, waarop veel mogelijk is: inspelen op een keyboard en de printer laat wel zien wat je hebt gedaan, maar dan nóg! Er móeten mannetjes tussenin zitten, die er wél verstand van hebben en in hun studiootjes ambachtelijk arrangementen en partijen zitten uit te werken, hopelijk wel goed betaald, maar achter de coulissen van ‘de ster’ blijvend.

Phil Collins heeft de muziek ‘geschreven’ voor de musical (mijn hemel, alwéér een!) “Tarzan”. Daar zullen veel geschreven noten aan te pas komen, neem ik aan. En Phil zegt ’t zelf: Alleen met pen en papier en mijn muziekinstrumenten om mij heen kom ik tot rust”. Hoe doet ie dat dan, met pen en papier? Dat zou ik wel eens willen weten. Schrijven zonder te schrijven.

Hij is supermuzikaal, dat snap ik wel, maar daar zal toch apparatuur aan te pas moeten komen, zodat ánderen met pen en papier aan de gang kunnen. Ik denk te ouderwets, vrees ik.

Ik las laatst een verhaal van violist Jaap van Zweden, die een cd’tje moest maken met het door mij zeer gewaardeerde Rosenberg Trio. Ook dat trio barst van de muzikaliteit, maar leest geen noot, waardoor Jaap het zeer zwaar had gehad. Als er een opname over moest, deden de Rosenbergs het nét weer even anders dan was afgesproken en door Jaap was opgeschreven.

Het is wel goedgekomen en het was muzikaal leuk, maar je zou er van gaan notenbalken…….

5 reacties op “Nootzakelijk……

 1. inge

  april 16, 2007 at 7:20pm

  eh… het kàn hoor ! ik schrijf ook muziek, en ik kan maar een paar noten lezen [als je begrijpt wat ik bedoel]… en ik ben zelf hopeloosly ouderwets dusseh ; )

 2. els

  april 17, 2007 at 1:31am

  @Inge: voer je je muziek dan zelf uit? Of met anderen en wat en hoe? Ik ben hartstikke benieuwd! Jarenlang muziekles gegeven, vandaar!

 3. inge

  april 17, 2007 at 12:20pm

  zelf èn met anderen, ik schrijf wat gitaarakkoorden op meestal, en/ of speel ’t gewoon voor [doet phil ook vast ; )]
  heb tot nu ook voornamelijk gespeeld met andere muzikanten die ook geen noten konden lezen, en soms met conservatorium-muzikanten die het ook zonder deden !

 4. els

  april 17, 2007 at 3:30pm

  Als je maar allemaal in dezelfde toonsoort zit moet dat natuurlijk ook zo kunnen. Jamsessions gaan sinds mensenheugenis ook zonder notenschrift.Waar zeur ik over, je hebt er eigenlijk alleen maar last van! 🙂

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)