Onze jongste dochter was vorige week op een boekenmarkt en omdat ze weet, dat ik met dat tuinkasje aan de gang ga, bracht ze een boekje voor me mee, dat heet: “Handleiding voor het gebruik van een eigen kas”. Nu is het ook helemaal mijn eigendom, nou ja, in gemeenschap van goederen dan, dus dat komt helemaal goed.
Het boekje is geschreven door mevrouw A.F.Reinhold-Bouvy, die mijn bezigheden, waarschijnlijk hoofdschuddend, vanaf een wolk zal gadeslaan, want ze is in 1977 overleden. Hoe oud ze toen was weet ik niet, maar aan de foto achterop het boekje te zien, toen ze dus nog levend was, was ze zo ongeveer van mijn leeftijd toen die gemaakt werd. Een keurige dame met parelketting en een kassenhobby. Ze was specialiste op het gebied van bonsai en camelia’s.
Mijn interesse heeft dat niet direct, maar in het boek, dat ik intussen met veel belangstelling gelezen heb, staan veel behartigenswaardige tips, waar een beginner iets aan heeft. Achter in het boek staan “nuttige adressen”. Links op z’n ouderwets dus. Ik ben eens ’n beetje rond gaan klikken, maar driekwart van de firma’s, die genoemd worden, bestaat niet meer en is dus niet meer nuttig. En van al de secretaresses en secretarissen van de begonia-, fuchsia-, orchideeën-, azalea-, cactus-, chrysanten- en bonsai-vereniging zullen er ook nog weinigen in functie zijn, want het boekje zelf is uit 1978.
Dan ga je je ook afvragen of de kassen van de Gemeenteplantsoenen op de Kwekerijweg te Den Haag nog stééds elke tweede zaterdag van de maand van 9 tot 12 te bezichtigen zijn. Tijden veranderen. Maar de inhoud van het boek is eigenlijk nog up to date, want de plantjes groeien nog steeds richting de hemel. Mevrouw Reinhold heeft het al wel over bestrijdingsmiddelen en biologische vijanden, die je kunt inzetten als je planten worden bedreigd. De sluipwesp bijvoorbeeld.
Maar ze heeft het ook over “de kas als plek, waar men zich het hele jaar door, ook als het stormt, vriest of regent, ver van de roerige wereld ongestoord kan wijden aan een fascinerende hobby”. Kijk, daar doen we het voor. Ik ben benieuwd. Ons tuintje is….nou, wat zal ’t wezen?….8 x 6, dus zo heel ver van de roerige wereld zal ik mij niet bevinden. Maar dróóg wel en dat is toch mooi……