Light my fire…..

Als je bij ons vóór schuin rechts uit ’t raam kijkt heb je een volledig zicht op de open haard van het hoekhuis aan de overkant. De mensen die er wonen hebben kennelijk geen enkel bezwaar tegen inkijk, want ze hebben de gordijnen nooit dicht. En zo’n brandende openhaard valt, zo in de schemerige vooravond, wel op natuurlijk. En het staat erg gezellig. Warmte hebben we er niet van, maar als je kijkt ( heus niet te vaak, hoor) is het leuk om te zien. En er worden alweer heel wat haardjes gestookt in de buurt, zo te ruiken.

Dat doet me denken aan een verhaal, dat ’n collega eens vertelde. Hij had naast z’n huis, in ’n heel gezellig buurtje, een overkapping getimmerd, waaronder hij z’n openhaardhout had opgeslagen. Na ’n poosje merkte hij, dat zijn voorraad hout veel sneller opraakte dan hij had gedacht. Hij ging er eens op letten en toen bleek, dat hij niet de enige was, die de voorraad aan het opstoken was. Er werden houtblokken ontvreemd door iemand met ’n open haard. De sfeer in de buurt was zonder meer erg goed dus zomaar mensen gaan beschuldigen was geen optie.

Tóch wou onze collega wel es weten wie er steeds met z’n vurige tengels aan zijn hout zat. Hij verzon een list, boorde een gaatje in een van de blokken, deed daar ’n rotje in en wachtte af. En op een herfstachtige zondagmiddag klonk er in één van de buurhuizen ’n knal en wist ie hoe laat ’t was.

De brandweer kwam langs, constateerde een scheurtje in de schoorsteen en verder viel het gelukkig allemaal erg mee. De man van ’t rotje had zelfs wel wat spijt van zijn geslaagde actie later, want er waren toevallig kinderen in de kamer geweest, die toch wel erg geschrokken waren en dát was uiteraard nou weer niet de bedoeling.

Maar er werd door degenen die er van af hadden geweten behoorlijk gegniffeld, de buurman hield zich opmerkelijk stil en het hele gebeuren ging toepasselijk in de doofpot. Maar er werd vanaf dat moment geen hout meer gestolen en dat was dus wél de bedoeling. ’n Rigoureuze actie van burgerlijke misdaadbestrijding waar je zo je bedenkingen bij kunt hebben en die gelukkig met een sisser afliep. Maar we hebben wel gelachen, hoor, toen we ’t hoorden…….!

5 reacties op “Light my fire…..

 1. Tat

  oktober 21, 2007 at 6:29pm

  Je moet er inderdaad niet aan denken wat er had kúnnen gebeuren maar het is wel een bijzonder hilarisch verhaal.
  Zo eentje die het inderdaad goed doet in grote gezelschappen, ’n verhaal waarbij je je na een aantal jaren toch gaat afvragen of het geen ‘broodje-aap’ verhaal zou zijn geweest 🙂

  • http://www./

   november 3, 2016 at 6:28pm

   Do you think there is any benefit for a writer, or any other professional wanting to market themselves, in using LiveJournal for blogging rather than or in addition to a blog such as this? Does being on the LiveJournal site give you extra publicity? Do you think it’s worth the time to cross post everything?

  • guenstig de kleinkredit deutschland

   februari 12, 2017 at 6:54pm

   Entrvista a DAN BURISCH ” FUERA DEL MAJESTIC ”En esta parte da informacion muy interesante sobre el 2012,las sociedades secretas y el MJ 12ver partes 6 que es esta , 7 y 8 si tienen tiempo veanlo completosaludos Equipo

  • car ins quotes in Sumter

   mei 31, 2017 at 5:51pm

   You’ve inspired me, I think I shall have to make this my next pitcher of iced tea… which I should get to brewing if I want to have cold iced tea tomorrow!

 2. els

  oktober 22, 2007 at 12:18am

  We kennen de collega in kwestie erg goed en weten nog hoe hij de pest in had, dat z’n hout steeds verdween. Ook welke reacties hij kreeg op het werk toen hij vertelde hoe hij ’t probleem had opgelost. Zeer gemengd! Maar het is echt zo gebeurd, hoor!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)