Geldzorgen….

Als je erg veel geld hebt en ook nog kinderen en/of kleinkinderen, kan de combinatie van die twee feiten een groot probleem zijn. Het kan namelijk best zijn, dat die nazaten verkwistend dan wel verbrassend van aard zijn. Of, dat komt ook voor, helemaal geen zin hebben om het familiekapitaal in de toekomst te moeten gaan beheren.

Voor zulke stumpers heeft ABN-Amro, afdeling Private Banking, in Arnhem een Academy Next Generation opgericht. Daar kunnen ze leren om met geld om te gaan. Met véél geld dan. Want het zal je maar gebeuren: je bent gewend, dat álles kan, dat je geen idee hebt van de waarde van geld, dat je geen voorstelling hebt van de manier waarop je familie aan al dat geld is gekomen en hoe het daar verder mee moet. Dan kun je behoorlijk verknipt raken. Kijk maar naar Paris Hilton, dat komt nooit meer goed. Die academie is dus een slim idee. En wie al dat geld van z’n pa niet wil kan er leren, dat het best meevalt, rijk zijn.

Ik las laatst een artikel over mensen die plotseling, door het winnen van een loterij, rijk waren geworden. Daar waren slimme vogels bij, die leuke en verstandige dingen hebben gedaan met hun gewonnen kapitaal. Maar er waren ook mensen dóódongelukkig geworden en er aan onderdoor gegaan omdat hun dagelijks leven zo werd verstoord door hun plotsklapse rijkdom, dat ze daar niet mee om konden gaan.

In het blad “Vrouw”, dat ’s zaterdags altijd bij de Telegraaf zit en dat mijn zoon, van wie het abonnement is, toch niet leest, staat iedere week een verhaal van een vrouw met een geheim, dat ze nog nooit aan iemand heeft verteld. Dat je dat dan uitgerekend aan een Telegraaf-medewerker vertelt vind ik vreemd, maar alla.

Nou ja, een vrouw vertelde dat ze eigenlijk heel rijk was. Heel veel geld gewonnen in een loterij. Maar dat had ze aan niemand verteld, omdat ze niet wilde dat er ook maar iéts veranderde aan haar leven, waar ze heel gelukkig mee was. Drie jonge kinderen, een goeie man, die allemaal een handje meehielpen in huis, een bescheiden woning in een gezellige buurt, een baan in een winkel waar ze dagelijks onder de mensen was en waar ze het erg naar haar zin had. Dat wilde ze allemaal niet op het spel zetten. Bovendien vertrouwde ze haar familie niet helemaal, bang als ze was dat daar wel eens wat aasgieren tussen zouden kunnen zitten.

Je zult de belasting op ’n gegeven moment wel deelgenoot moeten maken, neem ik aan, om niet in de problemen te raken en anders doet big brother dat wel, maar ik vind het wel verstandig, wat ze gedaan heeft. Er wordt toch anders tegen je aan gekeken als je plotseling veel te besteden hebt, lijkt me, je raakt vrienden kwijt en je krijgt er een heleboel bij, van wie je het vriendschapsgehalte maar moeilijk zult kunnen bepalen. Ze hoeft in ieder geval niet naar die academie, ze is een natuurtalentje…..en o ja, ik ben niét jaloers…..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)