Herdenking…..

Zoals uit ’t vorige postje blijkt waren we gisteren dus bij m’n neef in Ede. Hij woont vlak bij de plaats waar elk jaar de dodenherdenking plaats vindt. Met een paar mensen onttrokken wij ons tegen achten aan de verjaarsdrukte en wandelden de Paasberg op om de plechtigheid bij te wonen. Het was er druk. Veel oudere mensen, maar, naar mij opviel, toch ook veel jongeren. Mooi om te zien vind ik dat.

Er was een (uitstekend) muziekkorps, dat stemmige muziek speelde en een prachtige Last Post afleverde. En de nodige padvindertjes voor de hand-en kransdiensten. Er vielen er nog ’n paar flauw ook. Ze stonden er ook al lang en wie weet te weinig of nog niet gegeten. Maar er was zelfs ’n Rode Kruis-auto, dus dat kwam helemaal goed.

Ze hebben in Ede een gloednieuwe burgemeester, die het over “oorloggen” had als meervoud en dat klonk vreemd. Maar dat leert ie nog wel, hij doet ’t pas. De 44 namen van in de oorlog omgekomen Edenaren, die op het monument vermeld staan en van wie er 29 verzetsmensen ook daadwerkelijk daar begraven liggen, werden voorgelezen door kinderen van een basisschool en dat deden ze vlekkeloos. Die jonge stemmen, dat doet je wat.

Daarna zongen we heel zachtjes met z’n allen twee coupletten van het Wilhelmus.”Mijn schild en de betrouwen…”er dus ook bij. Maar dát kenden ze niet allemaal, hoor! Daar moet je toch wat ouder voor zijn. Maar het was een mooie bijeenkomst in een prachtige avond. Vandaar ook de opkomst misschien, dat helpt natuurlijk wel.

We hoorden, dat de middelste kleinzoon van m’n zus het Wilhelmus ook kent. Alleen zingt hij: Wilhelmus van Nassauna. Kan ook, dat tweede couplet komt dan nog wel…….

2 reacties op “Herdenking…..

  1. jan

    mei 8, 2008 at 5:29pm

    In een tijd van webloggen is het niet zo gek dat iemand denkt dat het oorloggen is.

  2. els

    mei 8, 2008 at 11:05pm

    En we zullen nog wel ’n poosje doorloggen met z’n allen!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)