De ballenbak……

In Almere is een Kinderparkeergarage geopend. Het is precies wat het zegt. Voor € 7.50 per uur kun je daar je kind kwijt als je wilt gaan winkelen zonder gejengel, naar de kapper wilt of naar de notaris moet. Van 10 minuten tot maximaal 3 uur. Ja, duurder dan je auto parkeren waarschijnlijk, maar ” ’n Gat in de markt!”, zegt de uitbaatster.

In diverse winkels is al jaren gratis zo’n dumpmogelijkheid mét ballenbak, wat ik altijd een beetje ’n onhygiënische uitvinding heb gevonden. Hoewel de ballen heus wel regelmatig een sopje zullen krijgen, neem ik aan. De bekendste is natuurlijk de kinderopvang van Ikea. Dat lijkt me nog wel een vrolijke toestand vanwege het kleurige imago, maar ik moet stiekem altijd erg lachen (met leedvermaak, ik geef het toe!) om de oproepjes die te horen zijn, dat “Floortje en Robert Jan graag opgehaald willen worden uit het Kinderparadijs”. De reactie van hun ouders zie je natuurlijk nooit, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. “Verdorie, nóu al?! We zijn nog niet halverwege! Nou, ga jij of ga ik?”

Ik las, dat ’t heel goed is voor kinderen als ze gewoon mee gaan winkelen met hun ouders. Voor hun ontwikkeling als consument, hoewel dat ook aan hun leeftijd ligt natuurlijk. En als een kind met z’n vader meegaat naar de Gamma leert ie van alles over timmeren en zo, zeggen ze. Dan moet je vanzelfsprekend wel ’n beetje klusserig type als vader hebben. Als je een enorme rij treft bij de kassa leert een kind, dat iedereen op z’n beurt moet wachten in het leven. Nou, dan is Ikea alvast een leerzaam oord.

Winkelen met kinderen is een vak apart. Maar gelukkig zijn opa en oma d’r ook nog, maar ja, dat geluk heeft dan weer niet iedereen…….

5 reacties op “De ballenbak……

 1. Irene

  september 2, 2008 at 9:50pm

  Voor mede-winkelaars zonder kinderen is het wel een idee. Dat je 7,50 euro neertelt en dan het recht hebt om tegen die ouders te zeggen: dit kind gaat nu voor drie uur de geluiddichte ballenbak in. Daar zou ik soms best wat voor over hebben.

 2. karin

  september 2, 2008 at 10:47pm

  iedereen schijnt toch altijd te vergeten dat ‘ie vroeger zelf ook zo’n ettertje is geweest, of eh bestonden “dat soort” kinderen toen nog niet.
  Onze kinderen gaan in elk geval graag mee naar Ikea en dan wel om lekker zonder pa of ma die op je vingers kijkt te spelen in de ballenbak (die allang niet alleen maar een ballenbak meer is)

 3. els

  september 2, 2008 at 11:36pm

  @Irene: die dríe uur ballenbak die jij wilt kosten je dan wel € 22,50, want die € 7,50 is maar voor één uur. Dan loopt je hekel aan kinderen toch wel in de papieren!
  @Karin:Natuurlijk waren er vroeger alleen maar ideale kindertjes, kijk maar naar jullie!

 4. Irene

  september 3, 2008 at 8:25pm

  O, jemig, nee, voor dat geld kan ik beter zelf ergens anders heen gaan. Ik heb helemaal geen hekel aan kinderen, alleen aan etterige krijsers, hey, ik ben wel menselijk hè. Zelf was ik vroeger geen ettertje. O, “dat soort” kinderen bestond toen vast wel, maar ik was er toevallig niet zo eentje. Nou ja, soms, dan was de buurman wel kwaad als wij zijn goudenregen eraf ratsten. Dat kan ik me achteraf nu wel voorstellen. Toen vond ik dat zo onredelijk, die goudenregen was er toch duidelijk voor ons? O ja, en zijn lampionnetjes ook nog. Hm, nou ja.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)