Elke zon(de)dag open…..

Sinds een paar maanden zijn er in Apeldoorn ’n paar supermarkten op zondag open. Van ’s middags vier tot ’s avonds acht of negen uur. Via een maasje in de wet is het ze gelukt om aangemerkt te worden als avondwinkel. En die openstelling blijkt een succes te zijn en dat vinden de superbazen natuurlijk leuk.

Maar de christelijke partijen in onze gemeenteraad willen nu een stokje steken voor de verloedering van de christelijke normen alhier. Over de waarden hebben ze het deze keer niet, want daarvoor moet je bij de kassa zijn. Maar op zondag, vinden ze, hoort er rust te zijn en mag er van oudsher niet met geld worden gerammeld anders dan in de collectezak. Wij zijn een christelijke natie en vandaar dus.

De supers zeggen dat ze alleen maar service willen bieden aan de klant en dat die op zondag de boodschappen wil doen. En er zullen ook best mensen zijn, hoor, die weinig tijd hebben en voor wie dat zondags open zijn goed uitkomt, maar die dringende behoefte, waarvan de managers zeggen dat die bestaat, hebben ze zelf gecreëerd en waarschijnlijk niet uit liefdadigheid maar uit verkooptechnische overwegingen. Dat kun je natuurlijk ook een soort religieuze overtuiging noemen.

In de gemeenteraad zei iemand van de SGP dat, wat hem betreft, een orthodox-joodse winkelier best op zaterdag z’n zaak mag sluiten en dan op zondag open zijn. En als een islamitische neringdoende op vrijdag zijn rustdag wil houden om zich verder de hele week uit de naad te werken, dat ie daar helemaal vrij in is. Nou, is dat tolerant of niet? Daar kun je niks van zeggen. Maar de superkruideniers moeten dicht op zondag. Vanwege de christelijkheid. Wat dat betreft geen tolerantie.

Voor mij hoeven ze ook niet open op zondag, want ik maak daar geen gebruik van. En als christelijke mensen er bezwaar tegen hebben, nou, dan blijven ze toch lekker thuis bij hun op zaterdag gekochte boodschappen? Dat vindt niemand erg. Ik gun ook de werkers bij Deka, AH, Plus en Dirk van der Broek hun zondagse vrije dag, maar dat zal best goed geregeld zijn en de ophef is echt niet meer van deze tijd.

De supermarkten, behalve AH, las ik, hebben opgeroepen om handtekeningen te gaan verzamelen om de openstelling te behouden. Ik ben wel benieuwd wat dat oplevert. En dan te bedenken dat we hier ook al een hele tijd elke eerste zondag van de maand een koopzondag hebben! Grootscheepse verloedering van de christelijke normen, maar het schijnt met de waarden wel mee te vallen……………

2 reacties op “Elke zon(de)dag open…..

  1. karin

    september 13, 2008 at 3:05pm

    Blijkbaar hebben mensen er toch behoefte aan om op zondag boodschappen te doen. Ik waag me er niet aan, want het is belachelijk druk, ze staan in de file om het parkeerterrein op te komen bij de Deka. En wat de werkers betreft: ze hebben een zoveel-urige werkweek, dus als ze op zondag werken, hebben ze op een ander moment vrij. Ik zie het probleem niet zo.

  2. Hansje

    september 19, 2008 at 9:41pm

    Toch ben ik blij dat hier geen sprake is van zondagsopening. Niet uit christelijke motieven maar gewoon omdat het héérlijk is, zo’n dag échte rust. 🙂

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)