Ruilen…..

In Lelystad hebben ze iets leuks bedacht: een ruiltuin. Daar kan iedereen, die iets over heeft aan planten of verzamelde zaden of vruchtjes, en daar heb je er al gauw te veel van aan het eind van het seizoen, die komen brengen en dan gelijk kijken of er iets van zijn gading mee te nemen valt. Ruilen dus. Ik vind dat een leuk idee en het is voordelig ook. Een deel van de tuin wordt ingericht als educatieve schooltuin voor kinderen. Ook leuk.

Natuur is trouwens in de mode, hoor. Niet verkeerd, maar de commerciële tuinprogramma’s zijn niet aan te slepen en de Intratuinen worden steeds groter.Ze zijn er hier vlakbij een aan het bouwen, vandaar dat ik dat weet. Het gebouw krijgt maar liefst twee winkelniveaus en het wordt erg groot.

Ik vind Engelse tuinprogramma’s eigenlijk het leukst. In bijvoorbeeld “Gardeners World” zie je nog van die echte tuiniers. Die doen ook altijd aan plantjes ruilen en houden ook wedstrijden wie de grootste pompoen kweekt en zo. Daar moet je de ruimte voor hebben en meestal hebben ze dan ook geen tuintje van acht bij zes. Maar ze hebben d’r verstand van, dat wel.

Iemand van mijn vroegere werk vertelde me eens over zijn vader, ook een verwoed tuinier, dat hij de planten vaak de naam gaf van degene van wie hij ze gekregen had. Hij wist ook best hoe die planten in het echt heetten, met het Latijn er bij. Maar dan had ie ’t er over, dat mevrouw De Boer zo mooi gebloeid had die zomer, maar dat Ome Dirk haast geen bessen had geleverd en dat kwam dan weer door de regen. Tante Jo daarentegen was slecht gestart, maar daarna toch aangeslagen!

Ik heb dit voorjaar lelietjes van dalen gekregen van mijn Utrechtse zoon. Bij hem waren ze nogal uit de band gesprongen en groeiden zelfs tussen de tegels. Ze zijn hier, net als tante Jo, goed aangeslagen. En nu hoop ik voor Hansje toch zó, dat ze ze nog vindt…..!

3 reacties op “Ruilen…..

 1. karin

  september 30, 2008 at 9:37am

  ik heb ze hier uit de tuin gehaald, want ze zijn nogal giftig. en ach, als moeder wil je natuurlijk niet je kinderen vergiftigen met het leukste en lekkerst ruikende plantje dat ik ken.

 2. Hansje

  september 30, 2008 at 7:32pm

  Dank je! Tot nu toe bleven alle zoektochten zonder resultaat. Maar ik blijf volhouden tot ik ze gevonden heb (en desnoods kom ik ervoor naar Lelystad)!

 3. karin

  oktober 1, 2008 at 12:16am

  ik heb er nog wel een paar, ergens achteraan onder een boompje. moet ik ze maar bewaren dan?

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)