Handwerk…..

Wij krijgen regelmatig papieren brieven. Van de gemeente, de NS, de energiebedrijven, verzekeringsmaatschappijen, banken, nou ja, noem maar op. Van alles. Bij emails hoef je als afzender je niet druk te maken om een ondertekening. Ze weten zo wel van wie het komt. Maar bij een brief moet dat wel.

En dan valt ’t me op dat er dan als ondertekening een naam staat, met als toevoeging: “Manager klantenbeheer”, “Directeur Klantenservice” of “Hoofd Afdeling Externe Zaken” of een andere klinkende functieomschrijving. En dat er dan een handtekening onder staat, die zó kleuterig, in blokletters soms, heel moeizaam is geschreven, alsof het iemand betreft die nóóit met de hand schrijft. En misschien is dat ook wel zo. Maar ik vind het geen gezicht. Oefen daar nou eens even op, zou ik zeggen. Met zo’n schitterende baan is dat toch de moeite, zeg!

Ja, soms staat er ook wel eens “p/o” bij. Dan wéét je dat de baas er niet was en de secretaresse of iemand van de postkamer het moest doen. Als ie d’r niet is en de boel moet de deur uit, tja, dan moet je wat. Dat is overmacht en dan ben je geëxcuseerd natuurlijk.

Maar als manager, directeur of hoofd, maak er dan wat van: een mooie zwierige handtekening, de naam hoeft heus niet leesbaar te zijn, hoor! Hoewel dat vanzelfsprekend wel authentieker is. Het geeft de klant vertrouwen, dat er geen schoolverlatertje directeur zit te wezen, maar iemand die van wanten weet.

De belastingdienst doet het heel slim. Die stuurt je een brief en zet er dan onder “Dit schrijven is digitaal aangemaakt en daarom niet ondertekend.” Dan weet je waar je aan toe bent. Er zit geen mens achter, strikt onpersoonlijk. Betalen is wel altijd persoonlijk en dat hebben ze eigenlijk ook het liefst digitaal……

2 reacties op “Handwerk…..

 1. Lars

  november 25, 2008 at 10:31pm

  Ik moest een tijdje terug, voor een Duitse persaccreditatie, een heel formulier invullen. Ik gaf het daarna aan het meisje dat de verwerking deed, die keek en spontaan “wat een mooi handschrift” riep.
  Heeft die strenge leer van meneer Ketel toch nog zin gehad! Ik schrijf vrijwel compleet op de computer tegenwoordig, maar helemaal verleerd ben ik het gelukkig nog niet.

 2. els

  november 27, 2008 at 1:28pm

  Je kunt dus zó manager, directeur of hoofd worden. Doe je best.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)