Najaarsmoeheid…..

De helft van de Nederlanders voelt zich moe. Stond in de krant, is onderzocht en dus waar. Zorgelijk, hoor, zo’n toestand. Nou heb ik makkelijk praten, want ik hoef niet meer naar m’n werk en de enige dag, dat we echt vroeg opstaan, is als ons schoonmaakengeltje komt. En als ik op de bank zit en per ongeluk even wegzak, wordt me dat niet kwalijk genomen, want ik ben een ouwetje. Mijn kinderen zeggen dan wel : “Zal ik u even naar uw kamer brengen, mevrouw P.?” en dan pakken ze me zo bij mijn elleboog, weet je wel…. Maar dat is een grapje.

De moeiigheid begint al bij de kinderen, die soms wel een uur later naar bed gaan dan vroeger. Bij ons lagen ze er rond zeven uur in, want ze moesten ’s morgens op tijd op school zijn. In mijn eigen schooltijd was dat nog negen uur, maar dat is nu half negen al.

Toen onze kinderen nog klein waren had je ook minder vermoeiende televisie . Sesamstraat of de Fabeltjeskrant en dan had je het wel gehad. Heel overzichtelijk. Toen ze wat ouder waren de Strate(n)maker op Zee-show of J.J.de Bom (voorheen De Kindervriend). Leuke programma’s, waar we zelf ook graag naar keken én vroeg in de avond.

Gisteravond keek ik zappend even wat er zo hier en daar te zien was, want ik had het wel even gehad met die Amerikaanse verkiezingen en met PSV ging het ook helemáál niet goed, vandaar dus. En wát kwam ik toen tegen? Nèt begonnen, ook al was het al zo’n uur of 11 ‘avonds: “The sound of music” ! Zwijmel, zwijmel. Uiteraard bleef ik kijken, ook al heb ik ‘m al zevenhonderdachtenvijftig keer gezien. Een heerlijke muziekfilm en je wordt er zo helemaal onmoe van! Ik ging dus laat naar boven.In die film is eigenlijk niemand moe. Ja, die familie Von Trapp natuurlijk wel als ze over al die bergen moeten sjouwen om naar Zwitserland te vluchten. Logisch, maar dat is anders moe.

Al die Nederlanders lijden aan een moeheid die structureel is. Dat komt door het lawaai, het verkeer, de computer, de televisie, de werkdruk, het verplichte sporten, de kredietcrisis, het moeten presteren, het gebrek aan ontspanning én het gebrek aan voldoende gezonde slaap. Wat zou je d’r aan moeten doen? Zolang je nog niet bejaard bent, zoals ik, je leven ’n beetje veranderen: op tijd naar bed (moet ik nodig zeggen!), oordopjes in, vaker nee zeggen, alleen sporten als je er echt zin in hebt, zo gezond mogelijk eten én “The sound of music” kijken zo nu en dan……

2 reacties op “Najaarsmoeheid…..

  1. Irene

    november 6, 2008 at 6:37pm

    Ik heb altijd zin in sporten, maar de werkgever weigert mij fulltime te sponsoren. Of de Sound of M wel zo goed is voor de volksgezondheid vraag ik me af. Misschien eens een wetenschappelijk onderzoekje naar doen?

  2. els

    november 7, 2008 at 12:25am

    @Irene: als je d’r bij in slaap valt, bij die film dus, is dat toch heel goed voor de volksgezondheid? Hoeft niet onderzocht. En wie wakker blijft vindt ‘m mooi en is ook tevreden. Niks wetenschappelijks voor nodig, denk ik.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)