Direct energie……

’n Leuke kop boven een nieuwsbericht”: “Cremeren geeft nabestaanden energie. Toen mijn man dat voorlas reageerde ik : “Ja, het idee dat je niet constant naar ’n kerkhof hoeft om een graf te onderhouden, kan een prettige gedachte zijn. Kun je je energie in iets anders stoppen.”

Maar dat wás het helemaal niet! In Taiwan gebruiken ze in een crematorium de warmte, die vrijkomt door het opstoken van de lijken, om er stroom mee te maken. Daar laten ze dan de koffiemachine en de airconditioning in de condoleanceruimte op draaien. Op maandbasis besparen ze op die manier 15.000 Taiwanese dollars oftewel 315 euro. Een niet te verwaarlozen bedrag. Tel uit je winst.

Het milieuvriendelijke project stuit echter op tegenstand. Men vindt het een akelig idee, dat de koffie na afloop van de plechtigheid via een omweg van je moeder of je tante komt, al hebben die je bij leven nóg zoveel kopjes troost geschonken. Ik vind, dat men zich daar maar overheen moet zetten, hoor! Bovendien zal de net weggebrachte niet zo snel verwerkt worden. Dus als de eigen familie nog aanwezig is, drink je koffie gemaakt met de stroom van een vreemd lijk, dat je toch niet kent. Dat moet te doen zijn, dan denk je maar iets minder ver door.

De directeur van het crematorium wil nog wel nadenken of hij de energie misschien voor de verlichting van het gebouw kan gebruiken. Dat komt wellicht toch wat meer in de richting. Maar hij gaat het niet anders doen, want het milieu gaat voor. Lang leve het milieu!

Wat zegt u? De rook? Ja, dat weet ik allemaal niet, hoor! Ik heb alleen maar verstand van koffie…….

*Mijn echtgenoot kreeg net iets geleverd van T-Mobile. Op de pakbon stond “Life is for sharing”. Nou, dat kan volgens bovenstaand stukje zelfs best tot óver de grens…….

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)