Nee, nee…….

Zo’n sticker als hiernaast staat hebben wij niet op de deur en dus hebben we de eerste kerstgratificatieverzamelaar alweer aan de deur gehad. Dat is het moment dat ik op de piano stapeltjes maak van kleingeld ter waarde van een euro per torentje. Ja, natuurlijk hebben ze het liever wat handzamer, maar ik zeg maar zo: “Geld is geld.” En als je ‘klein’ bij elkaar optelt wordt het vanzelf ‘groot’. Ik laat ze hun wensje wel altijd helemaal opzeggen, dat moet. De meesten noemen de naam van de baas die ze zo voorwereldlijk hun eigen kerstgratificatie bij elkaar laat bedelen, maar er zijn er ook bij die dat niet doen, “Prettige feestdagen” zeggen en je gewoon een kaartje in je hand duwen, waar hij dan opstaat, die naam. Er zijn veel ‘reclamedrukwerkverspreiders’ bij.

In de krant werd gewaarschuwd voor jongens, die zo’n kaartje op de computer zelf even maken en dan langs de deuren gaan, terwijl ze van z’n lang zal ze leven nog nooit één foldertje hebben ‘verspreid’. Van de week liepen we naar de supermarkt en toen lagen er ’n heleboel, verpakt in plastic, in de bosjes. Wel verspreid, daar kun je niks van zeggen.

Een man, die hier in Apeldoorn ook reclamedrukwerk rondbrengt heeft, las ik, zélf een wenskaart laten drukken met zijn foto erop, compleet met z’n rondbrengkarretje, nadat illegale fooi-ophalers hem voor waren geweest. Zijn ‘klanten’ waren zeer verontwaardigd dus het is wel goed gekomen met ‘m, maar toch. Het is oppassen geblazen.

Het is vervelend dat ik de bezorger van de dagelijkse krant eigenlijk niet ken. En dat terwijl ik hém z’n fooi graag gun, hij mag best beloond. De krant is er áltijd (op zondag doet iemand anders de bezorging en op die dag hebben we ‘m al een paar keer niet gekregen!) en hij bezorgt altijd heel vroeg. We horen ‘m wel eens om vijf uur of zo. Dat is voor ons midden in de nacht.

Maar om nou zo vroeg op te staan om uitgebreid kennis te gaan maken en dat alleen omdat ik wil weten of ik de fooi wel aan de goeie geef vind ik wat overdreven. Maar op jongens met flodderige ‘kaartjes’ , scheefgeknipt uit A4-papier moeten we maar extra letten. Ik hou ze in de gaten….als ik durf……

1 reactie op “Nee, nee…….

  1. Rob Alberts

    maart 9, 2017 at 6:03pm

    In de struiken vind ik vaak reclame materiaal. Heel soms komt er ook iets van in mijn brievenbus. Een fooitje tijdens de jaarwisseling geef ik niet.

    Reclamefolders wil ik gewoon weg niet.

    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)