Vervoering……

De invoering van de nieuwe ov-chipkaart gaat, zoals met alles dat nieuw is, gepaard met ’n hoop gemopper. Ik hoorde al uitdrukkingen als “ov-shitkaart” en zo. Ik heb weinig ervaring met het openbaar vervoer. Ik dacht, dat het hier in Apeldoorn allemaal wel aardig loopt. Rijdt dus.

Maar de provincie Gelderland had ’n cadeautje voor ons. Je moest er wel boven de 65 voor zijn, anders wordt het waarschijnlijk te duur. Dan kun je iedereen wel cadeautjes gaan geven, hebben ze gedacht. Eerst de ouwetjes maar. We kregen namelijk een aanbieding voor een gratis ov-chipkaart met nog eens 10 euro saldo erop ook. Dat laat je in deez’ benarde tijden natuurlijk niet lopen dus ik heb de kaart voor ons beiden aangevraagd.

Mijn blinde echtgenoot is al in het bezit van een zogenaamde geleidekaart voor het openbaar vervoer. Hij moet dan zelf in het bezit zijn van een geldig plaatsbewijs, maar degene die hem begeleidt en dat kan dus een hond of, zoals in ons geval, een vrouw zijn (zoveel scheelt dat niet, ik blaf wat minder, ha, ha!) dan wel ieder ander die genegen is met ‘m op reis te gaan, mag gratis mee. Dat was, vonden wij altijd, een mooie service voor de gehandicapte medemens.

Vooral toen we in onze jonge jaren nog niet gemotoriseerd waren, minder draagkrachtig en wat waar is is waar: minder gemakzuchtig, toen maakten we er dapper gebruik van.

Hoewel we als we ergens heen gingen tóch wel met z’n tweeën waren, van ‘begeleiding’ was alleen in gezellige zin sprake, was gewoon voor twee betalen niet zo gek geweest. Hij reisde eigenlijk alleen solo naar z’n werk en daar had ie geen begeleiding bij nodig. Wist de weg. Maar we hebben nooit mis-bruik gemaakt van de handicap van mijn
echtgenoot, maar ge-bruik ga je natuurlijk niet uit de weg. Maar toen we ook nog eens bij dezelfde baas gingen werken, ja, toen sloeg dat gemakzuchtige wel toe, hoor. Auto bij de deur, samen uit samen thuis, het was té gemakkelijk.

Met deze genereuze aanbieding van onze provincie zullen we het openbaar vervoer maar es vaker gaan ervaren, denken we. En dat zal ook wel de bedoeling zijn. Als je ziet wat je met de auto aan parkeergeld kwijt bent, als je eens even in de stad moet zijn, is dat niet verkeerd. We zien het wel, het moet zich nog een beetje uitwijzen allemaal. Ze zeggen dat het gebruik van het chipkaartje wel eenvoudig is. We gaan het wel ervaren. De benzine wordt er ook niet goedkoper op………

1 reactie op “Vervoering……

  1. Wieneke

    maart 30, 2010 at 1:57pm

    Nou, het zal mij benieuwen hoe jullie het ervaren allemaal. Je hoort verschillende berichten. De een zegt dat het goed gaat, de ander scheldt erop.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)