Supporterslegioen…….

Op maandag- en vrijdagavond kijk ik met de mannen vaak mee naar Voetbal International. Een door dat blad en een biermerk gesubsidieerd cabaretprogramma, dat daarnaast ook over voetbal gaat. Met drie heel verschillende mannen. De op turbosnelheid pratende presentator Wilfred Genee, ex-voetballer René v.d.Geit, zoals ik hem wens te noemen en de zwaar besnorde Johan Derksen, die als speeksel azijn in z’n mond heeft. Ze bespreken met elkaar de wereld die voetbal heet. Er zit dan ook nog een wisselende sidekick bij, die al of niet deskundig is op het vlak van de materie. Bovendien wordt de zaak omspeeld door een stel muzikanten, van wie we vinden dat de zanger z’n mond moet houden, want dan horen we de band beter, want die is wél goed.

Het is natuurlijk een soort voetbal-Boulevard, want alle roddels, foute scheidsrechters, familiedrama’s, transfers, niet capabele clubbestuursleden komen langs. Becommentarieerd door de heren. En het publiek dat er zit smult ervan en lacht precies op tijd. Al met al de juiste ambiance om mensen belachelijk te maken en dat doen ze dan ook met verve.

Als voorbeeld wil ik ’t even hebben over Jeroen Verhoeven van Ajax, die op dit moment Stekelenburg vervangt, die z’n duim gebroken heeft, hetgeen lastig is voor een keeper. Jeroen is een uit de kluiten gewassen jongen, stevig zogezegd. Hij doet er alles aan om zijn gewicht in de hand te houden, maar het is gewoon zijn bouw. Maar toch kraakt iedereen ‘m af. Zo is het zijn schuld dat Ajax verloor van Ado afgelopen zondag. Een heel stadion roept wanneer hij in actie komt, keurig ingestudeerd: “Pizza! Pizza!”. Geintje, zeggen ze dan. Ze noemen hem ‘ de frikandel’, ( terwijl ik persoonlijk de vorm van een frikandel zeer slank vind) en meer van dergelijke benamingen. Dat vindt Jeroen niet leuk.

Ik vind het ook raar. Er zijn en waren toch wel meer doelverdedigers die flink aan de maat waren. Ik herinner me Piet Schrijvers, die “De Beer van de Meer” werd genoemd. Een geuzennaam. Hij heeft ook nog “De Bolle van Zwolle” geheten. En ik vind het zielig voor Verhoeven. Als ie zich nou slecht zou bewegen of zo, maar hij keept best goed voor zover als ik ’t gezien heb. En ik heb natuurlijk een ervaren kijk op stevige mannenfiguren.

Nee, die lui van VI hebben veel te veel invloed op de publieke opninie. Ze zéggen dat ze zich daar niet zo van bewust zijn. Maar we hebben het wel over een groot deel van de voetbalsupporters natuurlijk en die lezen VI in plaats van opniniebladen, tja……..

2 reacties op “Supporterslegioen…….

  1. CasaSpider

    maart 23, 2011 at 9:42am

    De betreffende aflevering heb ik toevallig niet gezien, wel diverse “grappen” over Verhoeven gehoord. Het probleem is niet zozeer Verhoeven als Ajax: zij hebben een gezette keeper als nummer drie. Dat past niet bij een topclub. Hetzelfde gebeurde toen ze Mido een tijdje inhuurden. Verhoeven zelf kan er verder weinig aan doen en zo slecht keepte hij niet. Wel grappig dat jij twee keer per week naar VI kijkt, die van vrijdag sla ik meestal over. Heb je laatst trouwens Hans Kraaij jr. weer los zien gaan?

  2. els

    maart 23, 2011 at 1:36pm

    @CasaSpider: Ik ben ’n beetje allergisch voor Hans Kraay jr., helemaal sinds hij het door onze kleinkinderen zeer gewaardeerde programma van die oerdomme Amerikaanse Homevideo’s presenteert. Dan moet je toch wel érg in geldnood zitten. Het is mij net ’n beetje teveel overdreven, die uitbarstingen van ‘m. En als ze dat niet zijn, beklaag ik zijn vrouw. (Het is trouwens z’n derde, dacht ik?)

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)