Presidentieel gastcollege……

Achmea viert op 28 mei, dat er 200 jaar geleden in het Friese dorp Achlum, 7 kilometer ten zuidwesten van Franeker (thans 660 inwoners of daaromtrent) boeren waren, die met elkaar voor het eerst een soort verzekeringsmaatschappij oprichtten. Zo is het verzekeren begonnen: een zich gezamenlijk indekken tegen de schade van hooibroei. Want er fikten ten gevolge daarvan nogal wat boerderijen af in die tijd. En dan was de betreffende boer tot de bedelstaf veroordeeld. Dus dat was slim van die Friezen.

Daarom gaan ze een Conventie van Achlum houden, die het dorp wereldwijd op de kaart zal zetten. Komt dat door Achmea? Welnee, dat komt doordat ze Bill Clinton hebben uitgenodigd een praatje te komen houden.

Ze moeten daar wel tweehonderdduizend euro voor neertellen. Voor een praatje van twintig minuten. Al is de ex-president van de Verenigde Staten een interessant figuur voor zo’n klein land als het onze en mag je al vereerd zijn als ie wil komen, ik vind het een exorbitant hoog bedrag. Het lijkt wel een bonus of zo! Helemaal als je moet bezuinigen en de premie moet verhogen. Maar goed, het dorp is hartstikketrots dat ie daar wil neerstrijken en misschien neemt ie z’n sax wel mee, wordt het nog gezellig.

De thema’s, die op de conventie worden besproken zijn : de toekomst van Nederland ten aanzien van onder meer de gezondheidszorg, het pensioen, de veiligheid, de arbeidsparticipatie en de mobiliteit. Nou, daar weet Bill sowieso alles van, want dat is in zijn land allemaal perfect geregeld. Ach, ik moet niet zeuren, hij heeft humor dus wat ie te vertellen heeft wordt vast wel leuk. Maar wat kunnen twee ton voor ’n praatje van twintig minuten zwaar op je maag liggen, zeg….ik neem maar een Rennie……!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)