Papa’s viool……

Mijn vader, die ’n paar weken geleden negenennegentig zou zijn geworden als hij andere genen had gehad, speelde vroeger viool. Niet professioneel, maar wel goed. We hebben vaak samen gespeeld als duo. Bij het opruimen van het ouderlijk huis heeft mijn zus zijn viool meegenomen en een plaats gegeven in haar huis. Na een verhuizing vond ze, dat ze er toen geen goede plek meer voor kon vinden en daarom bracht ze hem samen met haar man deze week bij mij.

Daar ben ik heel blij mee. Vooral omdat ze zei, dat het instrument hier wel op het goede adres was, vanwege dat samenspelen en zo. Dat vond ik al eerder, maar zou er nimmer een punt van hebben gemaakt, want mijn zus had wel een speciale band met onze vader. Ik ook, maar anders dus. De viool moet opgeknapt worden, want er missen snaren en hij is wat verstoft. Wel goed opgeborgen geweest, hoor, maar hij ziet er ’n beetje zielig uit.

Hoe mijn vader destijds aan die viool gekomen is, is wel een mooi verhaal, waarvan ik eigenlijk niet weet of mijn zus dat ooit gehoord heeft. Onze pa werkte in en ook vlak na de oorlog als administrateur bij een gasaccumulatorenbedrijf (ik vond dat als kind een heel mooi en moeilijk woord!) dat gevestigd was aan het water in Duivendrecht. Op een dag kwam er een troep zigeuners langs de weg getrokken, die langs het water liep. Voor de fabriek hielden ze stil, stookten een vuurtje in de berm, dat kon nog in die tijd, de vrouwen deden even ’n wasje in de Duivendrechtse vaart (of die zo heette, weet ik helemaal niet, hoor, dat verzin ik zo maar even, maar je ziet het tafereeltje toch wel voor je?) en omdat het lunchtijd was hadden ze nogal wat belangstelling van de mensen uit het bedrijf, want ze maakten ook muziek!

Mijn vader, als muzikant, kwam toen in gesprek met een man, die hem zijn viool wel wou verkopen. Kennelijk kwamen ze een goede prijs overeen, want mijn vader kocht hem. En heeft er zijn hele verdere leven op gespeeld. Dus hoe oud de viool is en waar hij, voor mijn vader hem had, allemaal geweest is? Geen idee. Maar ik moet zeggen, dat ik ’t altijd een superromantisch verhaal heb gevonden. En nu mag ik ‘m……..!

6 reacties op “Papa’s viool……

 1. Jenni

  mei 22, 2011 at 11:10am

  Super mooi verhaal, ik mis alleen het stuk waarin je verteld wat je nu met de man van je zus gaan doen 😉

 2. els

  mei 22, 2011 at 11:54am

  Scherp, hoor! Inderdaad zou je kunnen denken, zoals ik ’t had opgeschreven, dat ik mijn zwager ook cadeau had gekregen. Maar mijn zus wilde hem graag zelf houden. Hij heeft ’n speciale plek bij haar. Niet aan de muur dus.

 3. lebensversicherungen aufkaufen

  november 5, 2016 at 7:28am

  Lamentablemente aqui no hay corredores de alto rendimiento, lo que hay son un montonde turneros. Como es posible que ahorita en una carrera de 10km, se este ganando con 32min y algo. Quien esta corriendo a 3min por km o menos? Absolutamente nadie..Preguntelen a Bekele, si el los considera de alto rendimiento?

 4. http://www./

  februari 2, 2017 at 9:28pm

  I like this idea! I made a banana bread this week that was equal parts sweet and savory–it had some sugar but it was balanced by rye flour, basil and mint–so good! Next time I might have to go even further toward the savory side with the olives and cheese–yum!

 5. kredit trotz arbeitslosigkeit clp weg

  februari 11, 2017 at 4:49pm

  This is simply the reason why people should be flexible to change. Some things are inevitable and adapting to the situation is the only choice. Resisting will just make things worst, so a business should have a plan B,C,D..Z.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)