Zwart-wit…..

.....positieve slechtziendheid.....!

…..positieve slechtziendheid…..!

Wij zijn morgen precies 15 jaar met pensioen. We doen d’r niks aan. Het bevalt ons nog steeds uitstekend en we hebben ook het idee, dat we precies op tijd zijn gestopt met het werk dat we deden. Er is inmiddels zoveel veranderd op onze werkplekken, dat we er niet meer hadden gepast. En eigenlijk hoort dat ook zo, denk ik.

Maar wat mij nou verbaast is die hele zwartepietendiscussie (mooi scrabblewoord, zeg!). De bevolking van het revalidatiecentrum voor blinde en slechtziende volwassenen, waar wij werkten,  was destijds al zeer gevarieerd van samenstelling. We hadden behalve Antillianen en Surinamers ook Bosniërs, Serviërs, Kroaten (het was in de thuislanden van die laatste groep zeer handicapbevorderend ), veel Afrikanen van diverse oorsprong, die ook op de vlucht waren voor oorlogen en allemaal hadden ze wat aan hun ogen in diverse gradaties.

Omdat ze druk waren met hun revalidatie en elkaar nodig hadden voor het leren van bijvoorbeeld braille en meteen maar even onze taal en de verwerking van de handicap,  was er eigenlijk weinig plaats voor politieke discussies. Die waren er wel natuurlijk en de situatie waarin veel van die mensen zaten was niet om over naar huis te schrijven, want dat hadden ze als vluchteling vaak niet eens meer.

Maar veel van de mensen waren ook nog eens niet blank. Die bijkomstigheid was volkomen onbelangrijk, vonden wij. Zo nu en dan zinspeelde een  rijksgenoot er wel eens op als hij iets moest doen dat hem niet beviel of een regeling duurde te lang of zo. Dan kwam het woord discriminatie wel eens om de hoek kijken. Maar Sinterklaas vierde hij vrolijk mee, hoor! Geen probleem. Toen.

Als geintje hebben wij toen Sinterklaas een keer zwart geschminkt en de Pieten wit gemaakt. Blanker dan blank, zal ik maar zeggen. Wij vonden als medewerkers dat toen wel leuk en ik zou eigenlijk niet meer weten uit wiens koker het idee voor die actie kwam. Jammer was wel, dat het grootste deel van de revalidanten niet veel mee kreeg van het effect. Let wel, dit was zeker 25 jaar terug! Dus zo origineel zijn die zwartepietenklagers niet en de VN is er wat ons traditionele Sinterklaasfeest betreft ook niet echt vlot bij. Dan vallen er wereldwijd nog heel wat tradities af te keuren. Wat échte discriminatie betreft kun je er uiteraard niet vroeg genoeg bij zijn…..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)