Nederlands…..

Je een taal eigen maken is een heel karwei. Vooral als het de bedoeling is, dat je die taal dagelijks gaat gebruiken in het leven, dat je wilt leiden in het land waar ze die taal spreken. Dan burger je namelijk beter in, zeggen ze. En dat is ook zo, denk ik. Verbaal contact kunnen maken is belangrijk. Lichaamstaal is dat natuurlijk ook, maar de kans dat die verkeerd wordt begrepen zit er wel eens levensgroot in. Soms met vervelende gevolgen.

Heel veel mensen doen vreselijk veel moeite om degenen, die onze Nederlandse taal willen leren, te helpen. Vaak komen die Nederlanders er dan zelf ook achter, wat een ingewikkelde taal Nederlands eigenlijk is. Onze Marokkaanse hulp, die al zo’n 12 jaar bij ons komt, heeft geen talenknobbel. Ze heeft een Nederlandse man en ze kan zich goed redden, niks mis mee, ze heeft haar rijbewijs en is gewoon een zich modern door het leven bewegende vrouw. Maar toch zijn er, na zoveel jaar nog steeds momenten, dat zij ons niet begrijpt of wij haar niet. Daar lachen we dan maar om en proberen het met wat andere woorden. Een omweggetje. Het komt altijd goed, hoor.

Je kunt hier beter Engels leren dan Nederlands. Reclames bedienen zich bijvoorbeeld meest van Engelse kreten. Een foldertje van C&A, toch een van oorsprong Nederlands bedrijf, dacht ik, met die Brenninkmeijer-familie en zo. Op de voorkant staat een mevrouw met een warm vest aan en een trui, ook nog een gebreide muts op haar hoofd. Er staat bij dat ze er zo bijloopt in “Pure Autumn Style”. De volgende bladzij: weer iemand in een warme jas “Wrap up Season” staat ernaast, daarna een jas, waarmee je “One Step Ahead” bent, ’n pagina met dassen en mutsen: “Cocoon Yourself” en dan nog een blaadje met een man die “That Flanel Feeling” zou moeten hebben met zijn uit zeven verschillende houthakkersruiten te kiezen flanellen overhemmetjes. Wel twee voor 29 euro en 90 cent en da’s een Hollands prijsje natuurlijk. Waarschijnlijk gemaakt in het buitenland.

Ik hou wel van de Engelse taal, maar dat komt omdat ik me daarin het best verstaanbaar kan maken van de talen, die ik op school heb geleerd. De rest lukt mondjesmaat, zal ik maar zeggen. Maar als ik dan zo’n reclameblaadje zie, denk ik: we wonen in Nederland en ik vind onze taal best leuk al is ie moeilijk. Waarom die niet gebruiken? Leren al die nieuwelingen toch van? Maar ja, ik ben natuurlijk wel een native speaker, dat scheelt uiteraard…..

.....goeie vraag.....

…..goeie vraag…..

1 reactie op “Nederlands…..

  1. Paul

    oktober 8, 2016 at 4:45pm

    Ik denk eigenlijk dat Nederlands uiteindelijk (fast forward naar over een eeuw, of zo) uitsterft. En dat in heel Europa dan gewoon Engels wordt gesproken.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)