Van horen zien…..

Mijn blinde kloris heeft een apparaat tot zijn beschikking, waarmee hij van alles kan doen. Dat ding heet een Orion Webbox. Hij leest er kranten mee, boeken, luistert radio, nou ja, hij zweert bij het apparaat, want het kan inderdaad van alles. Hij kan er ook televisieprogramma’s mee volgen, terwijl zijn huisgenoten ondertussen heel wat anders kijken. En hij kan er het geluid van televisieprogramma’s mee opnemen, waar hij op een bepaald moment even geen tijd voor heeft.

Wij volgen “Twee voor twaalf” altijd, de quiz van Astrid Joosten. Leuk en je steekt er nog wat van op ook. Maar de laatste uitzending hadden we gemist en die hebben we gisteren even beluisterd. Beluisterd, zoals kloris dus noodgedwongen altijd moet doen. Dat is voor mij anders, want ik zie altijd hoe Astrid en haar kandidaten erbij zitten, hoe ze er uitzien en hoe oud ze zo’n beetje zijn, als ze dat niet zelf vertellen. Nu dus niet. En dan merk je eens wát je precies mist als je het programma niet kunt zien.

Ja, de puzzel met de paardensprong, die er in zit, moet je kunnen zien en wat een student van de Hogeschool van de Kunsten bij een bepaalde vraag heeft gefabriekt, maar verder heb ik niet heel veel gemist. Als we samen kijken, terwijl de quiz op tv is, vul ik wel es wat aan, maar dat gaat over wat Astrid aan heeft of het rare haar van een kandidaat en ik meld of ze het goed hebben beantwoord, want dat kun je zien aan de kleur van de letter. Maar zoals gisteren, al luisterend, kom je daar eigenlijk vanzelf wel achter.

Nou heb ik het programma al zo vaak gezien, dat ik wéét hoe het decor er uitziet, hoe iedereen erbij zit. Uitsluitend omdat mijn gezichtsvermogen beter in elkaar zit als dat van mijn kloris en e.e.a. opgeborgen zit in mijn herinnering. Maar eens een keertje lúisteren naar een televisieprogramma is niet verkeerd voor een “ziend” mens. Mijn visus is na zoveel jaar wel achteruit gegaan uiteraard als gevolg van ouder worden, maar mijn visie op de handicap van iemand zonder visus is wel weer verbeterd…..

.....zo gaat dat bij ons..... …..zo gaat dat bij ons…..[capiton

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)