Heden en verleden…..

Wij luisteren op zondagmorgen altijd naar het concert dat AVRO/TROS uitzendt vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Kop koffie erbij, prettig begin van de zondag, vinden wij. Een dag om het rustig aan te doen, maar ja, dat kan in principe bij ons elke dag, uitzonderingen daargelaten. Maar de hele straat doet het op zondag rustig aan. Veel nog gesloten gordijnen en zo.

Maar over het concert van vandaag. Dat viel bij mij sowieso in het pulletje, want het werd uitgevoerd door de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Ik hou erg van de klank van een blaasorkest. Mogen ze me voor wakker maken.We hebben in Deventer ooit al eens een concert bijgewoond, waarin de Marinierskapel dat gaf samen met The Dutch Swingcollege Band en dat was geweldig. Het swong de pan uit, zal ik maar zeggen.

Wat ze nu op het programma hadden deed dat trouwens ook, want het was The Rhapsody in Blue van Gershwin. En wie was de pianosolist? Gershwin himself ! Die heeft in 1925 een pianolarol ingespeeld en met een pianola en een soort voorzetapparaat, dat heel precies werd gemonteerd op een Steinwayvleugel was hij de solist bij het marineorkest. Wonderbaarlijk, toch?

Er was natuurlijk wel iemand nodig die kundig met verstand van muziek de pianolarol kon bedienen en dat was Jan Bouman, die ook hoornist is. Hij kon ook nog iets doen met de dynamiek, heel bijzonder. Hoe je zo’n iemand nou moet noemen weet ik niet, maar een pianolist lijkt me wel wat..Het scheelt maar twee letters met de pianosolist Gershwin.

De Marinierskapel hield George perfect bij, want die zette er behoorlijk de sokken in 1925. Het was een bijzondere ervaring die combinatie van heden en verleden te horen en de zaal was terecht zéér enthousiast. Geweldig om zoiets eens te doen. Georganiseerd door het Concertgebouw en het Pianolamuseum. Dirigent Arjen Tien krijgt van mij samen met z’n mariniers trouwens ook een tien.

Dit is toch wat anders dan André Hazes jr. met z’n als hologram geprojecteerde overleden pa te zien en horen zingen. Dat is zo erg ‘heden’. Maar ik hou niet van Hazes, dat scheelt ook…..

3 reacties op “Heden en verleden…..

 1. PR Marinierskapel der Koninklijke Marine

  februari 12, 2020 at 2:33pm

  Beste schrijver, helaas kan ik uw naam en contactgegevens via deze website niet achterhalen om u een persoonlijk berichtje te sturen. Daarom maar via dit reactie veld proberen contact te maken. Namens de Marinierskapel verzorg ik pr en persberichten en voorzie ik de achterban van informatie, ook over het wel en wee van het muzikale bedrijf. Uw radio luisterervaring en leuk opgeschreven weblog zou een leuke aanvulling cq ingezonden berichtje kunnen zijn voor de aankomende Nieuwsbrief van de Stichting Vrienden van de Marinierskapel. (deze verschijnt ca. 3 keer per jaar in de vorm van een boekje met o.a. ongedwongen achtergrond info). Zou ik daarom dit verhaaltje mogen meenemen in de aankomende editie ? Uiteraard aan u de keuze of er een naam vermelding of pagina verwijzing aan toegevoegd moet/mag worden ? Hoop een reactie van u te ontvangen via onderstaand ingevuld email adres. Hartelijk dank en nog veel luisterplezier via radio of live optredens. Met een vriendelijke groet, PR Marinierskapel der Koninklijke Marine

  • Els

   februari 23, 2020 at 1:07pm

   Dat spreekt vanzelf! Tegen een naamsvermelding (Els Pasveer, Apeldoorn) of verwijzing naar http://www.Elswhere.org heb ik geen enkel bezwaar. Dank voor uw reactie. De Marinierskapel staat hoog op ons waarderingslijstje! Groet uit Apeldoorn.

 2. PR Marinierskapel der Koninklijke Marine

  februari 26, 2020 at 5:56pm

  Fijn dank u wel !
  De door u beschreven interpretatie van de Rhapsody in Blue mèt George Gershwin als solist via pianola hebben we overigens afgelopen week ook opgenomen voor een cd die naar verwachting in het najaar zal verschijnen.
  Op http://www.facebook.com/marinierskapel kunt u wat foto’s en andere info van de opname terugzien.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)