Koets…..

Dát vind ik nou es een goed idee, zeg! Als de Gouden Koets gerestaureerd is en klaar voor gebruik, om dan dat ‘gebruik’ achterwege te laten en het ding in een museum te zetten. Ik zou zeggen : …..en laat hem daar blijven!

Wie ‘m wil zien hoeft niet urenlang in allerlei oranje prullaria langs een Haags trottoir te staan op Prinsjesdag, maar kan gewoon tegen een redelijk bedrag op z’n eigen tijd naar het museum. Voordelig met de museumjaarkaart kan ook .

En wie ‘m nooit meer wil zien, vanwege de plaatjes die er op staan, gaat gewoon niet kijken. Heb je ook geen ergernis over onze niet te ontkennen geschiedenis. Die er, zoals in zoveel landen, nou eenmaal is.

Die koets is ook niet nodig, toch? Hier op Het Loo staat vast nog wel een koetsje van overgrootoma. Of desnoods nemen Willem A. en Máxima op Prinsjesdag even een taxi naar de Ridderzaal…..

3 reacties op “Koets…..

 1. Wieneke

  september 8, 2020 at 6:18pm

  Hm ja, maar ergens vind ik het ook een zwaktebod. Onze geschiedenis heeft nu eenmaal goeie en slechte kanten en een heleboel er tussen in. Die arme gouden koets kan het ook niet helpen dat er plaatjes op staan, die toen hij ontworpen werd erg lang geleden, totaal niet controversieel gevonden werden. Hetzelfde geldt voor de vaderlandse ‘helden op sokkels’, die nu opeens maar weg moeten. Je kunt er wel natuurlijk wat uitleg bij geven. De burgemeester van Hoorn schijnt dat ook te willen bij het standbeeld van J.P. Coen. Onze geschiedenis is nu eenmaal onze geschiedenis. Die wordt er echt niet anders van als je bepaalde zaken wegstopt of afbreekt.

 2. Els

  september 9, 2020 at 12:53pm

  Natuurlijk heb je gelijk. Ik vind het ook alleen maar goed, dat die koets opgeborgen wordt, omdat er heden ten dage zoveel mensen zijn, die zich alleen maar opwinden over de uiterlijkheden van het verleden, terwijl het over de toekomst moet gaan. En hoe minder aanleiding voor de korte lontjes, hoe beter, denk ik dan. Die beelden van de ‘helden op sokkels’ (een prachtige uitdrukking !) moeten allemaal een duidelijk bord met uitleg krijgen op hun sokkel in begrijpelijke taal. Hoeven ze niet weg, want het waren grote jongens in HUN tijd.

 3. Wieneke

  september 10, 2020 at 10:38am

  Dat de gouden koets een plekje krijgt in het Amsterdam museum is zeker zo veilig, denk ik. Als hij gebruikt zou worden als voorheen het geval was, blijft het vast niet bij een gegooid waxinelichtje…. 🙁
  Maar de korte lontjes vinden vast wel meer aanleidingen om te rellen. We ruimen momenteel keurig allerlei dingen uit de (hun) weg, maar hoe lang nog? Zorgelijk!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)