Op stok…..

‘k Las dat de Engelse Queen in het openbaar was verschenen met een stok. Dat zal wel een mooie geweest zijn, antiek misschien wel. Nou ja, ze had ‘m kennelijk nodig ter ondersteuning. Als koninklijk persoon onderuit gaan is natuurlijk ook niet zo zo chique. Ze heeft gelijk op haar vijfennegentigste.

Mijn moeder, die wegens heupproblemen ook zeer slecht ter been was, had eveneens een stok. Gewoon van zwart hout. Ze had haar steuntje een naam gegeven. “Ze” heette Sofietje. In huis kon ze zich aardig redden door zich ook aan kasten, stoelen of leuningen vast te houden, maar ze was haar vriendin ook regelmatig kwijt, doordat ze haar ”ergens” aan had gehangen en onbestokt verder was gescharreld. Dan riep ze: “Jongens, hebben jullie Sofietje gezien?” Wij moesten ze dan weer verenigen.

Wat mij opviel was, dat er heel veel uitdrukkingen zijn, waar een stok of stokje in voorkomt! Je kunt ‘m ergens voor steken, er van af gaan, het er met iemand aan hebben en hij staat ook nogal eens achter de deur !

En als je op leeftijd komt, stokoud wordt dus, kun je stokdoof en stokstijf worden. Maar daar is allemaal heel veel aan te doen, hoor! Stokrozen kweken, vaak lekker gezond belegd stokbrood eten en vooral géén stokpaardjes berijden. Dan kun je beter iets sportiefs gaan doen om niet stijf te worden en wat minder horen is op sommige momenten best te prefereren boven álles te willen horen in verband met je stokpaard. Ze hebben tegenwoordig wel mooie apparaatjes, zodat de vogeltjes prachtig doorkomen…..!

Sofietje was zwart. Beautiful dus, maar hetzelfde model…..!

1 reactie op “Op stok…..

  1. Wieneke

    oktober 17, 2021 at 10:54am

    Je hebt tegenwoordig van die leuke opvouwbare stokken. Met een Schots ruitje, met bloemetjes, in allerlei kleuren. Als je dan toch met een stok moet….dan maar een hippe.
    De Queen is een bijzondere oude dame, vind ik. Zo stom dat ze nu van de dokter geen martini meer mag ’s avonds als ze met de voetjes omhoog zit.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)