Snode plannen

We hebben hier vlak bij ons huis een leuk park. Bijbehorende eendjes, indrukwekkende zwanen en ganzen, waar je ook maar niet te dichtbij moet komen, helemaal als je nog klein bent, zo “happig” als ze zijn op de stukjes brood, die je ze komt brengen. Er huppelen konijntjes rond en er zijn veel, heel veel vogels. Apeldoorn laat het park groeien zoals het groeit waar het wilde planten en bloemen betreft en ook daarvan zijn er heel veel soorten.

Zo nu en dan wordt het park gesnoeid, maar dat is hoofdzakelijk om het gespuis, dat zich aan het aangrenzende buurtwinkelcentrum vergrijpt, minder gelegenheid te geven zich te verschuilen voor oom agent. Er is laatst een dief, die in het park op verschillende plekken als een paashaas gejatte truien had verstopt en bij het pikken van de laatste trui op heterdaad werd betrapt, in het park achtervolgd en via de vijver, die niet erg diep bleek te zijn, in zijn natte kraag gevat. Daar is Disneyland Parijs niks bij, zeg nou zelf!

Maar er is meer. Een leuk speelveld met attributen voor de kinderen, ’n ruim trapveld voor voetballer(tje)s, er kan getennist, gebasketbald, gevolleybald worden en we hebben onder leiding van Erik Hulzebosch de landelijke pers nog gehaald met onze evenwijdig aan het fietspad rond het park aangelegde skeelerbaan. Daar wordt door sportievelingen van alle leeftijden druk gebruik van gemaakt.

Aan de honden is gedacht door ze, behalve gras ook struiken te bezorgen, waar ze onder mogen toiletteren op een speciaal uitlaatveld. Daarom blijft de rest van het park schoon en áls er ergens iets ligt, heeft z’n báás hem te laat uitgelaten en heeft Bello of Kazan het niet gehaald tot de uitlaatplek.

Er liggen scholen om het park en de buitensportlessen worden in het park gegeven. Dat is een leuk gezicht en het scheelt de scholen, denk ik, de huur van een sportveld.

Maar nu heeft de gemeente een wijkontwikkelingsplan opgezet. Er gaan grote flats van, voor Apeldoornse begrippen, Bijlmermeerformaat gesloopt worden, omdat daar leegstand dreigt. En dat is onvoordelig. Daar gaan dus laagbouwwoningen voor in de plaats komen en waar ondermeer? Juist. In het park.De gemeente houdt het nog heel globaal, want er zijn al veel protesten. Er wordt grenzend aan onze wijk een nieuwe wijk Zuidbroek gebouwd, waarbij het park deel zou gaan uitmaken van de nieuw aan te leggen groenstructuur daar. Een naam heeft dat deel van dat plan ook al: de Groene As. Ik voorzie een groenstrook met huizen er langs als niet iedereen heel alert is. En ik niet alleen, want er is een actiegroep gestart Behoud Mheenpark die een protestbrief online heeft gezet, die mensen kunnen uitprinten als voorbeeldbrief. ‘k Ben niet zo’n protesttype, maar hier ga ik aan mee doen. Wat denken ze wel, ons park! Tot zover Apeldoorn, goedenavond.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)