De kleindochter van Sinterklaas

de heiligman

Vrijdag was ik bij een Sinterklaasfeestje , dat onze personeelsvereniging had georganiseerd voor de kinderen van de werknemers. Doordat er een leeftijdsgrens was gesteld, was het gehalte gelovigen hoog. Ik vermoed trouwens, dat het percentage twijfelaars, het volk van rond de zes jaar, onder invloed van de rest van de kindjes aardig was gezakt. Ze waren behoorlijk onder de indruk met z’n allen.

We hadden dan ook een pracht van een Sinterklaas. Men had een oud-werknemer met authentieke Sint-wallen onder z’n ogen en een bijbehorende gelouterde stem gestrikt om de oude baas gestalte te geven en hij deed dat met verve. Zijn zoon werkt ook op Het Loo Erf en zo stond diens dochter op een gegeven moment oog in oog met haar opa/Sinterklaas.Hoewel hij de doordringendste blauwe ogen van heel Spanje heeft en zijn kleindochter toch niet zo heel klein meer is, herkende ze hem niet en koesterde absoluut geen achterdocht: Sinterklaas was Sinterklaas.

De zwarte pieten waren prettig gestoord en als de ergotherapeutes ( die wij moeiteloos herkenden!) in het dagelijks leven zo met hun cliĆ«nten zouden omspringen, wie weet, wat er dan uit de behandelingen zou komen! Er werd goed gezongen, ook door de mamma’s en de pappa’s (voor de begeleiding was deze piano-oma ingehuurd) en het is grappig om de mensen, die je in werkomstandigheden tegenkomt, nu eens bezig te zien met hun kinderen. Van sommigen wist ik niet eens, dat ze ze hadden!

Sinterklaas is bij ons thuis traditie. We hebben eens geprobeerd om Sinterkerst of Kersterklaas te vieren, omdat niemand tijd en/of geld had rond 5 december en kerst beter uitkwam. Maar dat is echt niks. Gedichten en dan liefst ’n beetje gepeperd, dat kan niet met kerst en we misten de taai en pepernoten, want die kun je de dag na sinterklaas al niet meer kopen. Dan moet je aan de kerstkrans.

Het is dus even stressen om voor iedereen wat te verzinnen en vooral de mannelijke leden van onze familie vinden al dat gesinterklaas maar een hoop werk, maar als het eenmaal zo ver is vinden ze het toch gewoon leuk.Onze oudste zoon is trouwens kampioen-gedichten-schrijven. Dat gaat als volgt: “Beste Huppeldepup, dit is een gedicht.De Sint.” Maar hij weet weer veel meer van computers dan Sinterklaas!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)