Black is beautiful….

b(l)ack to base

Bij de kapper, waar ik vanmorgen weer eens even moest zijn, stapte een donkere jongen binnen. We hebben een AZC in de buurt, dus dat kan maar zo. Het was een knul van een jaar of 20, die aan de kapster achter de balie vroeg of ze zijn haar zwart kon verven. Dat was een vraag waar ze nogal van op keek, want als er iemand zwart haar had dan was hij het wel! Het was dus heel begrijpelijk, dat ze de chef er even bij riep. Die begon meteen in het Engels en dat bleek een gouden greep, want hij begon in die taal, die kennelijk makkelijker voor hem was dan Nederlands uitgebreid uit de doeken te doen wat de bedoeling was. Zijn haar moest geknipt en zwart geverfd.

” Maar jongen, je haar ís toch al zwart?! “,zei de opperkapster, …..en misschien een beetje je nek uitscheren, maar geknipt hoeft ’t ook niet!” Nou, dat was ie helemaal niet met haar eens. In ieder geval kon het best zwarter, zijn haar. De kapster danste om de jongen heen om te zien of ie misschien grijs aan het worden was of zo, voelde eens aan z’n hoofd, maar kwam niet tot een andere diagnose dan dat ie toch echt erg zwart haar had.

De sfeer werd een beetje lacherig, want iedereen, die niet onder de kap zat en de conversatie kon volgen, wilde wel weten hoe een en ander af zou lopen. Tenslotte liep de chef naar achteren om het zwartboek te halen waar alle zwarter dan zwart geverfde haarlokken ingeplakt zaten om hem dat te laten zien. Ze zei: “Well, we have a business here, so you are welcome, but when you’re not satisfied afterwards you can not get your money back! You must realize that!”

Nou, dat was allemaal geen bezwaar, maar hij wou wel even weten hoeveel money dat dan zou zijn. Het “knippen” zou 16 euro zijn en de schilderbeurt 25 euro, dus 41 all together. Maar helaas, er was niet eerder plaats voor hem dan op zaterdag half 10. “In the mórning?! ” zei hij, “that’s too early for me!” Er werd afgesproken dat hij 11 uur wel redden zou en hij vertrok.

De kapster, die mij aan het knippen was, zei: “Ach…hij wil een beetje aandacht. En een vrouw, die hem even lekker over z’n bol kriebelt!” De kapper als sensueel/sociaal interactief opvangcentrum. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat……

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)