Op de pijnbank……

ik bedoel maar: pijntjes voor het uitzoeken...!

Het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzoekt van alles. Ook dingen, waarvan ik denk: “Moet dat nou?” Want als je iets turft en aantallen weet is het een vaststaand feit geworden waar je, omdat je het weet, last van hebt.In het AD las ik de kop: “Bevolking lijdt aan pijntjes”. Die het gevolg zijn van moeheid, problemen met spieren, gewrichten, hoofd en rug. En slapeloosheid doet dan wel geen zeer, maar is wel lastig, omdat je dan moet verzinnen hoe je je tijd anders dan slapend moet doorbrengen. Twee van de vijf Nederlanders hebben regelmatig met een of meer van bovengenoemde kwalen van doen.

Vrouwen klagen meer over hun gezondheid, zeggen ze bij het CBS. Het verschil in uiten van klachten zit ‘m in biologische verschillen, logisch, maar ook in het anders beleven van pijn. Nou, dat verbaast me een beetje, want niet om het een of ander, maar mannen kunnen behoorlijk zaniken als ze wat mankeren. Misschien beginnen ze láter met zeuren dan vrouwen, die het maar liefst meteen willen laten weten, waarom ze chagrijnig zijn, dan kun je d’r rekening mee houden. Mannen laten je liever raden en als je het er dan uit hebt en ze aanraadt naar de dokter te gaan, dan gaat het zogenaamd ” vanzelf wel weer over”. En onderwijl wel pijntjes onder de bevolking, zo komt het CBS aan z’n cijfers.

Van slapeloosheid hebben mijn ega en ik wel eens last. Dagje ouder, dan krijg je dat je minder slaap nodig hebt, zeggen ze. Ik ga dan altijd lezen, heerlijk die stilte midden in de nacht en mijn echtvriend heeft een klein radiootje met oortelefoon in de aanslag. Hij zegt, dat de radio ’s nachts erg gezellig is. We storen de ander niet als die eventueel wel slaapt. We zijn ook wel eens tegelijk slapeloos en dan zetten we een kopje thee en beginnen een uur later gewoon opnieuw. Geen centje pijn.

Een gek verhaal vind ik, dat rugpijn evenals spier- en gewrichtspijn meer voorkomt bij laagopgeleiden. Wat heeft dat ermee te maken, zou je denken. Meer couchpatatoes? Nou, ik ken hoogopgeleide bankzitters, hoor! En maar zappen, die lui, je zou er spier- en gewrichtspijn van krijgen.
Pijn in je portemonnee, daar zou het CBS eens een staffeltje van moeten maken……..!

1 reactie op “Op de pijnbank……

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)