Het olie(bollen)kartel……

de oliebol als statussymbool, ze zijn d'r duur genoeg voor!

De mannen in mijn huis zijn geïnteresseerd in techniek en hebben er ook verstand van. Computers, electronica, kortom spullen die veel geld kosten, ze hebben geen of weinig geheimen voor ze.Voor mij wel en als iets het doet en het ook blijft doen dan hoeft het voor mij niet te worden vervangen door iets dat weer meer kan. Dat is een vorm van ouderwetse zuinigheid, maar ook een aversie tegen verandering. Het manvolk heeft daar geen last van.

Als ik boven bezig ben en ik hoor ze beneden smoezen en smiespelen, dan denk ik alleen maar : “Wat zal dat weer gaan kosten?” Ze kennen me wel dus pas als de plannen gereed zijn en het geld ter sprake komt word ik ingewijd. Dan worden uitgebreid de voordelen van het nieuwe apparaat voorgelegd, het oude professioneel de deur uit gepraat (“Ik héb er al iemand voor!”) en wie ben ik dan om de zegeningen van de moderne tijd te gaan ondermijnen door extreem moeilijk te gaan doen? Ze hebben geen slechte aan mij, vind ik zelf dus.

Met auto’s gaat het exact zo. Eén keer herinner ik me nog heel goed, want daar heb ik helemaal geen zeggenschap in gehad, meestal doen ze net of ik dat wel heb. Mijn man vroeg: “Een rooie Opel station, hoe vind je die?” “Mooi!”, zei ik, want ik hou wel van rood. “Nou, dat komt dan goed uit, want ik heb ‘m al gekocht”. We hebben er jarenlang een prima auto aan gehad met vier kinderen en een hond, hoor, maar toch: erg geëmancipeerd voelde ik me niet.

En nu Duisenberg heeft gezegd, dat geld moet rollen, hebben de heren helemaal een excuus om het uit te geven. Ik wil het ook niet weten, maar ben op m’n hoede! Om zelf ook maar wat mee te helpen de economie in stand te houden ben ik maar wat oudejaarsshopping gaan doen. Spullen om de oliebollen, waar onze dochter voor zal zorgen, en de champagne mee te begeleiden.

Op ons winkelcentrum staat sinds begin november een oliebollenkraam. We hadden alvast zin in een oliebol dus hebben we er wat gekocht. Als je het nou over prijsopdrijving hebt dan is het in de oliebollensector bij de wilde spinnen af. Vorig jaar: 11 oliebollen ( wat ik trouwens een raar aantal vind!) voor f.5,– (ach, wat staat dat toch mooi….) en nu diezelfde 11 oliebollen (hoewel, laten we hopen dat het niet dezelfde zijn) voor € 5,–. De prijs meer dan verdubbeld: 11 gulden! Ik zag mijn echtgenoot verstrakken bij het noemen van die prijs bij het afrekenen. Die geeft, in opdracht van de grote grijze eurogeitenbreier, z’n geld liever uit aan iets dat meer geavanceerd is dan een oliebol!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)