Berichten uit het hiervoormaals…..

foto van Henri Berssenbrugge (1873-1959) getiteld Oud Rotterdam en gemaakt in 1932

’n Beetje surfend kwam ik op een weergave van “Het Rotterdamsch Nieuwsblad” van 31 mei 1922 mijn meisjesnaam tegen. Er stond, dat “de jongeheer S. een bijeenkomst had opgeluisterd met prachtig vioolspel”. Nu woonde mijn vader in 1922 in Rotterdam, hij speelde al op zeer jeugdige leeftijd viool en dan die naam, die nou niet zó algemeen is. Geen De Vries of Jansen, dus de combinatie wekte mijn nieuwsgierigheid. Ik ging dus verder op zoek. Het was ‘m niet. De voornaam klopte niet. Nou ja, het had toch gekúnd?

Het was leuk om de verdere berichtgeving van die dag te lezen, zó dorps voor een stad als Rotterdam! Een voorbeeld: Als kop stond er “Kleintje met handtaschje.” “Mej. Lamers, 1e Wandeloorddwarsstraat 44, verloor haar taschje, inhoudende een portemonnaie met geld, een collier en een loterijbriefje. Zij plaatste een “Kleintje” in het Nieuwsblad en mocht gisteravond haar eigendom bij de familie Kooyman, Albregt Engelmanstraat 33, terugontvangen. Eere wie eere toekomt”.

Dat waren nog eens tijden, zeg! Hadden Merel en Tonie een advertentie geplaatst, een kleintje, en dan hadden ze hun fototoestel en fiets alweer teruggehad. Eere wie eere toekomt in 1922. Waar ik me trouwens over verbaas is de nette inhoud van de tasch. Een portemonnee, een collier en een loterijbriefje. De inhoud van mijn tas is niet geschikt voor publicatie. Bovendien berg ik mijn portemonnee liever in een binnenzak, met colliers sjouw ik niet rond, want die bezit ik niet en mijn staatslot ligt onder het pianolopertje. Ik vraag me ook af of de genoemde straten er nog zijn na de zooi die ze van Rotterdam hebben gemaakt in de oorlog.

Onder het kopje Stadsnieuws stond er verder nog: “Bij den stucadoor A, van der Linden had een aantal gezellen dat werkzaam was op een bouwwerk van Koorevaar aan den Essenburgsingel het werk neergelegd met den eisch van hooger garantieloon en het niet meer samenwerken met Duitsche gezellen. Hedenmorgen zijn de gezellen evenwel, zonder dat de eischen waren ingewilligd, aan het werk gegaan”.

Zo, arbeidsonrust! Ook al gingen ze braaf weer aan het werk, gezellig hadden de gezellen het niet met elkaar. Ook toen al problemen met buitenlanders. Déze zijn het 18 jaar later wel even komen regelen……

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)