Machtsverheffen…..

het boek van de eeuw

In een programma, dat ik van de week op tv zag, hadden ze Geert Mak, die ik waardeer als kroniekschrijver van onze Nederlandse samenleving met zijn hebbelijkheden, waarbij hij de ónhebbelijkheden niet uit de weg gaat. Hij gaf zijn visie op hoe het op dit moment gaat in ons land. Hij is niet optimistisch. Hij vindt, dat de Nederlanders aan het navelstaren zijn en zich teveel binnen de landsgrenzen druk maken over van alles, terwijl een derde van de beslissingen die ons Nederlanders aangaan in Brussel wordt genomen. De allergrootste problemen liggen zelfs nog buiten Europa ook.

Hij vergelijkt de situatie van nu: een machtsstrijd, die aan de gang is en een dreigende oorlog, met de toestand in 1914, toen iedereen dacht, dat de oorlog snel voorbij zou zijn. Omdat de mensen in hun hoofd niet toe waren aan een “geavanceerde” oorlogvoering duurde die vier jaar en eiste miljoenen levens. Dat zou nu ook wel weer eens het geval kunnen zijn, zegt hij. Dat de mensen dus niet voorbereid zijn op de mogelijkheden van een moderne oorlog. Op terrorisme kún je je zelfs helemaal niet voorbereiden. Dat is dan wel weer een rustig idee.

Ter illustratie: Lars heeft de “Band of Brothers”-cyclus op dvd aangeschaft en wilde die op ons surroundsysteempje even testen. Onze buurman is wat dovig en de zijne niet, vandaar. Hij was met de kerst hier en dus klonken er zeer onchristelijke geluiden op de geboortedag van het Kindeke. Een verslag van een grotendeels “ouderwetse” grondoorlog. Het is een document, die dvd, ( de reden ook dat ie ‘m gekocht heeft, het is een rustige jongen verder), maar tevens een duidelijk bewijs dat een oorlog op die manier nooit meer zal worden gevoerd.

En wij maar navelstaren. Aan de andere kant denk ik met mijn simpele verstand: als iedereen nou eens zou zorgen, dat zijn eigen straatje geveegd wordt en de ramen, die zicht geven op de rest van de wereld zodanig gelapt zijn, dat in de gaten kan worden gehouden waar iedereen mee bezig is en wij gewoon op z’n Hollands de gordijnen open laten, zodat iedereen kan zien hoe goed wíj het bedoelen hier? Maar dat laatste kan natuurlijk weer niet in verband met de energie, want we zijn ook nog zuinig en milieubewust.

Nou ja, eerst maar eens een échte regering kiezen, want de afgelopen verkiezingen hebben bewezen, dat men er een zooitje van kan maken dus waarom dan niet iets waar wél over nagedacht is? En die normen en waarden, dat is ook nog een heel werk, hoor! En we willen nog op vakantie van de zomer, ja, óver de grens natuurlijk! Even genieten van het gemak van de euro. Maar niet te ver weg, want dan zijn we gauw weer thuis als het nodig is…….

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)