Even naar de Chinees…..

heftig!

We weten niet, wat er het komende jaar allemaal te gebeuren staat, maar er negatief aan beginnen lijkt me geen optie. Nieuwjaarsdag 1 januari is een dag als alle andere. Maar ik heb in deze weken moeite om vast te stellen wat voor dag het is. Maandagen, die doen alsof ze vrijdagen zijn, of een woensdag die net doet of ie een zondag is. Je verspreekt je voortdurend. Daaruit blijkt maar weer, dat het maar goed is dat we de dagen namen en nummertjes hebben gegeven anders werd het helemaal een tijdloze brij. Maar goed, vandaag dus een nieuw jaar, waarvoor ik iedereen, voordat ik het vergeet, het allerbeste toewens en wat dat dan is moet je zelf maar verzinnen.

Onze Nieuwjaarsdag is dan weer een dinsdag, dan weer een vrijdag, maar altijd 1 januari. Dan de Chinezen! Die doen het veel leuker. Ten eerste laten ze het begin van het nieuwe jaar afhangen van de Maan-kalender. Ze zijn ook aan een heel ander jaar bezig dan wij (4701) en ze laten het in het teken staan van een dier. Dit jaar de geit. Hun maanden hebben maar 30 dagen, niet dat onregelmatige gerommel van ons en elke vier jaar gooien ze er gewoon een dertiende maand tegenaan en zijn ze weer “bij”. Hier en hier kun je lezen hoe dat allemaal precies zit en wat voor rituelen de Chinezen allemaal hebben. Het lijkt me spannender dan bij ons en nóg lawaaiiger! Het Chinese Nieuwjaar valt dit jaar op 1 februari. Ik neem aan, dat je dan naar de pizzeria of de patatboer moet als je thuis buiten de deur wilt eten. Dan koken ze eens een keertje voor zichzelf en zeggen “Kung Si Fat Tsai” tegen elkaar, oftewel : “Iedereen een gelukkig nieuwjaar” (en ik heb dat van horen zeggen, hoor……!)

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)