Spoorslags naar Utrecht…..

stádsjie

Utrecht is léuk! Dat wisten we al, want er woont een kind van ons en alleen dat maakt Utrecht al leuk. Om naar toe te gaan ook. Maar vandaag gidste hij ons als een échte Utrechter langs al zijn favoriete winkeltjes, wees ons zijn restaurantjes, maakte ons attent op leuke huisjes, geveltjes en gebouwen, kortom: ’t is helemaal zijn stadje.

Ik heb lekker rondgeneusd in boekwinkels, kookwinkels, ’n leuke winkel met “Engelse” spullen, de Bijenkorf, die we bij ons niet hebben en al die winkels die je in élke andere stad ziet hebben we mooi links laten liggen. Wel sjouwen op de terugweg, want we waren met de trein. Utrecht mag dan leuk zijn, met 80 inbraken per dag of was het nou per uur? daar wil ik even af wezen, hebben we de auto maar achtergelaten bij het station in Apeldoorn. Hij was nog heel toen we terugkwamen, want ook hier wéét je ’t maar nooit, maar toch : Utrecht scoort slechter of beter, ’t is maar hoe je het bekijkt.

Ik was trouwens in een van die winkeltjes, waar ze “huis-, tuin- en leuke dingen” hadden zoals het daar heette, aan het struinen door de nauwe paadjes tussen de schappen, toen er ineens een mevrouw tegen me begon te praten. “Oh, kijk eens, dát is leuk voor in de gang!” Omdat ik niet wist of ze antwoord verwachtte zei ik niks. Ze keek op, sloeg haar hand voor haar mond en zei :” Gunst, ik dacht dat u m’n moeder was!”. Die was inmiddels alweer een gangetje verder. Ze bleek net zo groot als ik, ook een zwarte jas aan, nou ja, een moedertype dus. We werden er een beetje lacherig van, maar het was een grappige vergissing. Ik herinner me zelf ooit wel eens een wildvreemde man bij de hand te hebben gepakt om die mee te trekken naar een leuke trui die ik gezien had, omdat ik dacht dat ik m’n zus te pakken had. In de ban van je koopwoede gebeurt je zoiets, omdat je niet kijkt en de ander nog naast je verwacht. Je schaamt je te pletter!

Nou, toen het ging regenen, we hebben eigenlijk aardig geboft met het weer tijdens ons Utrechtse dagje, zijn we naar huis gegaan. En daar heeft Lars ook nog eens heerlijk gekookt voor zijn ouwelui. Hij steekt best wat op in die restaurantjes van ‘m……!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)